Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - rujan 2008
utorak, rujan 30, 2008
Ako se zovete arhitektom, ne želite propustiti ArCast.TV na Channel 10 programu:

The latest ARCast episode features Joe Shirey and Peter Provost discussing the new features in Visual Studio Team System 2010 Architect Edition.

ARCast.TV - Peter Provost on what’s coming for Architects in Visual Studio Team System

The upcoming version of Visual Studio Team System (code named Rosario) has a number of new features and functions for Architects.  Senior Program Manager of Visual Studio Team System for Architects Edition, Peter Provost, sits down with Joe Shirey to discuss what investments Microsoft has made into the product and how it will potentially improve the lives of Architects.

Link:
http://channel9.msdn.com/shows/ARCast.TV/ARCastTV-Peter-Provost-on-whats-coming-for-Architects-in-Visual-Studio-Team-System/

Dodatno 22:52 Taman objavih post, kada se pojavio članak na e.weeku: Microsoft Announces Visual Studio 2010 and .NET Framework 4.0...


ratkom @ 22:34 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 15, 2008
Dopustite mi da se upucam u nogu - ako sam išta propustio ovo ljeto (bit će da je bilo dobro ljeto :)) onda je to najava ARIS for Microsoft BizTalk izdanja! Dakle, još u lipnju je na  Process Worldu u Berlinu objavljena dugo čekana verzija ARIS-a za Microsoft BizTalk. ARIS, de facto svjetski standard za business process management sada omogućava da poslovne procese crtate i definirate u ARIS SOA Architectu-u, i onda ih lijepo jednim klikom prebacite u BPEL /Business Process Execution Language ili BPMN /Business Process Modeling Notation, učitate u Microsoft BizTalk (odnosno, dio orkestracije procesa) i... imate cijeli životni ciklus razvoja procesa, od definiranja do uspostavljanja i izvršavanja.

Neznam koliko developera sada misli - što će sada ova informacija ovdje - ali ne mogu pobjeći od prošlog života konzultanta. U radu s enterprise korisnicima prije nekoliko godina pojavio se buzzword pod imenom "business process reeingenering" - pokretali su se neviđeni projekti ne bi li se korporativno okruženje racionaliziralo, pojednostavilo, ubrzalo, odnosno uspostavilo na novi, kvalitetan način. Ljudi su tražili pojednostavljenje procesa, ali i uvođenje kontrole na istima i to na što jednostavniji način. I to upravo pristupom kao što je gore napisan - od definicije do izvršenja - jednim korakom.

Microsoft nije imao dobar "track record" po ovom pitanju. Izvršenje ili orkestracija izvršenja je bila jednostavna - tu je uvijek bio Microsoft BizTalk. Za definiranje izvršnog koda imali smo Microsoft Visual Studio. Za definiranje procesa, imali smo - ništa. Odnosno, partneri su napravili dosta toga, ali je integracija s Microsoft BizTalkom bila nikakva. Integracija s ARIS-om, u to vrijeme, isto nikakva. Napraviti rješenje u Microsoft platformi je bila opcija, ali s više developerskog rada nego rada planera, arhitekata i upravitelja procesa.

No eto, sada sam zadovoljan. Vjerujem da je ovo end-to-end integracija i da rješava probleme, olakšavajući život mnogima implementatorima Microsoft BizTalk Server rješenja. S druge strane, dolazi nova OSLO platforma. Vidite li kako se ovo lijepo uklapa? :). Još jednom - stara vijest, ali se uklapa.

 

ratkom @ 15:34 |Komentiraj | Komentari: 0
Možda ste proletjeli pogledom a možda i niste: prije nekoliko dana Microsoft je objavio da je pristupio Object Management Group (OMG) organizaciji, najpoznatijoj po održavanju (Unified Modeling Language) UML okruženja. Stariji će se sjetiti kako o UML podržanim procesima pričamo već valjda stoljećima i dok su neki (drugi) već davno prešli na njih, Microsoft je odlučio u slijedećim verzijama svojih razvojnih alata podržati UML u potpunosti - i to ne samo u smislu crtanja rješenja, nego i u potpunoj integraciji u razvojne alate, softverske i proizvodne okoline.

Priča se dobro poklapa sa razvojem OSLO platforme - koja se treba objaviti na PDC-u krajem listopada. Kako su svi velikani u Microsoftu osobito uzbuđeni oko platforme (na primjer, Don Box :)), vrijedi razmisliti o tome koja je uloga modeliranja u OSLO platformi. A uloga nije mala - tri su glavne stvari:

  • alat koji programerima pomaže u definiranju i interakciji s modelima na vizualan način (čitaj: Visual Studio vNext)
  • jezik koji programerima pomaže stvaranja i uporabu domain-specific jezika i podatkovnih podataka (čitaj: UML)
  • repozitorij koji otvara modele prema alatima i komponentama sustava (gdje su opet komponente nove verzije BizTalka, SQL Servera, itd…)
Vjerujem da je OSLO prvi korak ka ostvarenju mnogih stvari, između ostalog i priče oko DSI - Dynamic Software Initiative koju okolo pričam pa barem 5-6 godina.

Ne zaboravite, pogledajte i kratki video u kojem Bob Muglia govori o  učinku dinamičkog modeliranja softvera na IT procese: http://www.microsoft.com/soa/products/oslo.aspx. A na istoj stranici je i priča Billa Gatesa oko budućnosti razvoja softvera. Dobar uvod u PDC, zar ne?


ratkom @ 09:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, rujan 14, 2008
Primjetili ste već da dobar dio Microsoftovaca bloga, i da se to sve više širi. Mislim da je Microsoft definitivno prihvatio blog kao novi i bolji kanal komunikacije. Dio nas ima svoje osobne blogove, ali dio puni i "službene" blogove na raznim (ne samo na msdn) stranicama.

Na jednom od takvih blogova možete pronaći prilično točnu listu Microsoft službenih blogova - uglavnom su to product grupe. Pretplatite se na one koje vas interesiraju i imate informacije o proizvodima iz prve ruke - odnosno iz prvog bloga :). Moji osobni favoriti su naravno oni koji pokrivaju buduće tehnologije, na primjer: Microsoft Live Labs odnosno Windows Live Dev...

 

ratkom @ 23:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 10, 2008
U općoj gunguli raznoraznih informacija, samo da vas podsjetim da ne zaboravimo na dobri stari TechEd 2008, posebno na onaj dio koji se odnosi na developere.

Kako je sav fokus na PDC konferenciji koja je odvija tek dva tjedna ranije, za one koji nisu u mogućnosti "skočiti" u Los Angeles, mogu skočiti do Barcelone, gotovo na isti set informacija. Dakle, planirane sessione možete vidjeti ovdje, a što se tiče same Barcelone, tamo uvijek vrijedi navratiti. Što na niz tehničke edukacije, što na noćni život, što na niz kulture, a naravno, ako odletite dan ranije (a u to ne sumnjam) ne propustite FC Barcelona vs Real Valladolid CF09-11-2008 :)
ratkom @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, rujan 6, 2008
Možda ste propustili, možda ne, ali CSD tim je djelomično počeo otvarati informacije što će sadržavati slijedeće dva izdanja Microsoft BizTalk Servera - 2009 i OSLO verzije. Kako je BizTalk jedna od ključnih komponenti nove OSLO arhitekture (djelomično sam već pisao o tome) interesantno je znato što sadrži 2009 - dio OSLO arhitekture se već pojavljuje u ovoj verziji.


Posebno interesantne su dvije novosti za developere: potpuna podrška za Application Lifecycle Management scenarije te poboljšanja integracije s Visual Studiom - bolje debugiranje, podška za praćenje mappinga, praćenje orkestracije itd.

Uobičajeno, tu je i malo high - level informacija oko BizTalk Servera verzije "OSLO", ali prije PDC-a ne očekujte previše. Više informacija možete pronaći na stranicama BizTalk Roadmap pregleda.

ratkom @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 5, 2008
Iako se većina, kada se spomene virtualizacija, prvo sjeti strojeva, operativnih sustava i workloada, jednapomalo prešućena strana virtualizacije dolazi na svoje: virtualizacija aplikacija. Kako je ovaj blog više posvećen developerima i tehnologijama, red je da se osvrnem i na tu stranu: ako ste developeri i živite u poznatom "pišem, brišem, šaljem, nadograđujem" ritmu - ovako nešto vam mora pojednostaviti život.

Što se tiče Microsofta, upravo je završena App-V 4.5 okolina za virtualizaciju aplikacija (stariji se sjećaju da se to nekada zvalo SoftGrid tvrtke Softricity…) i očekuje se launch iste slijedeći tjedan. Glavna osobina tehnologije je mogućnost da se aplikacije prebace na klijentska računala uporabom "streaming" tehnologije i to u svojevrsni sandbox koji je izoliran od matičnog klijentskog računala i živi onoliko koliko to želi administrator sustava (check: Planning Guide).

Da ne duljim, prije dvije godine sam održao predavanje na WinDaysima na tu temu, pa, iako se tamo spominje samo SoftGrid 4.5, pogledajte prezentaciju i dobit ćete osnove kako sustav radi. Kao stari developer, mogu samo jedno reći - nezamjenjivo.

App-V 4.5 biti će uključen u sljedeći verziju MDOP (Microsoft Desktop Optimization Pack) - grupu tehnologija koje sadrže desktop virtualization, inventory services, System Center desktop error monitoring, te group policy management - jednom rječju pojednostavljuju održavanje desktopa. MDOP 2008 R2 biti će izbačen na tržište slijedećih nekoliko tjedana.

Na kraju, ako ste Web developer i ne podnosite nešto što se zove "deployment" i prilično vam je zlo kada netko spomene "klijent aplikaciju" - hvala što se pročitali post, ali ovo je ipak namjenjeno hard core klijent developerima - bilo da pišu svoje aplikacije ili ih samo deployaju kroz enterprise. Ali, malo znanja nikad ne škodi.

Dodatak 18.09. Upravo je dostupan "Infrastructure Planning and Design" vodič za App Virtualization 4.5.


ratkom @ 22:55 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, rujan 2, 2008
Nekako se osjećam dužan malo bolje razjasniti Compatibility View, a i @Redmoond je upisao zanimljiv komentar na prošli post pa evo:

Compatibility View je nastao zbog jednog čudnog problema: Microsoft je godinama (uglavnom) ignorirao web standarde i dodavao svoje ekstenzije - ne ulazim sada u razloge, ali je očigledno da se ta lopta vratila nazad i da je Microsoft napokon morao napraviti browser onako kako treba - prema standardima. No dobro, došao je IE8 i najavilose da će sepoštovati svi web standardi za prikazivanje web stranica. Svi sretni i zadovoljni.

Osim možda korisnika. Naime, Microsoft IE nema malo tržište. Procjenjujem da u consumer prostoru drži nekakvih 70-80% tržišta (dobro, nemojte me točno za brojku). U enterpriseu (dakle u kompanijama) ta brojka se penje i preko 90%. Razmotrimo malo ta dva tržišta.

Consumer je otvoreno tržište. Dakle, to smo vi i ja kad smo doma i kad sjedimo za računalom i sami ordeđujemo s čime ćemo na Internet i koja su pravila igre. Možda imamo IE, možda Firefox, možda nešto drugo. Web administratori su se godinama dovijali kako rješiti problem višestrukog pristupa raznih browsera, pa se web site pokušavao dinamički prilagoditi raznim browserima (dakle, ako mi pristupa IE onda ovo, ako Firefox onda ono itd...). Sad tu dolazi novi IE8. Problem je u tome što, iako u headeru nosi poruku da je IE, on se zapravo ne ponaša kao "stari" IE već kao i bilo koji drugi browser. Web stranica, ako ne razumije da je to novi IE, pokušava mu pokazati stranicu optimiziranu za IE - i eto problema. Zaključak krajnjeg korisnika - IE8 ne valja. (Te poruke sam već vidio na našim forumima :)).

Što napraviti? Jednostavno. Ili promjeniti pristup na serveru (dakle, dodati meta-tag koji forsira IE8 da prikazuje stranicu kao IE7) ili na strani klijenta objasniti IE8 da prikazuje stranicu kao IE7 (u beta 1 to je bio gumb "Emulate IE7" a u beta 2 je to famozni "Compatibility View". Što ako je on uključen po defaultu? S stanovišta korisnika - nema pomaka. IE8 se ponaša kao IE7, sve ostaje kako je i bilo. Ako se isključi (ručno), onda imamo pravila koja smo definirali na početku - IE8 se ponaša kao bilo koji drugi browser. Ako naleti na IE7 optimiziranu stranicu - bang, pojavljuje se problem. Rješenje je jednostavno: pokrenete Tools, i odaberete Compatibility View. Stranica se automatski ponovo učitava, i ovaj put se, samo za tu stranicu, IE8 ponaša kao IE7. Kvaka 22: kada će biti dovoljno IE8 na tržištu da se može ukinuti optimizacija za IE7 i time će prestati potreba za compatibility viewem? Nemam pojma. Ali ponavljam: ovaj default vrijedi samo za intranet (dakle, ne utječe na Internet web stranice). S postavkama koje dolaze po instalaciji b2, za consumera se ništa ne mijenja - čak i Microsoft forsira uporabu standardima zasnovane stranice (primjetite da opcija "Compatibility View Settings - Display all sites in compatibility view" nije uključena!).

Kod enterprise korisnika (intraneta) je situacija malo složenija (ili jednostavnija, kako se uzme). Intranet je prilično zatvorena stvar. Zna se tko pristupa, i to vrlo dobro (i mora se znati). Zna se i s čime s pristupa (korporativni/enterprise standard). Zamislimo intranet site u kojem je standard IE7. Sve stranice u takvom intranetu prilagođene su na IE7. Ako administrator postavi IE8 ili ga korisnici postave, ništa se ne mijenja, jer administrator ostavlja "default" postavku.

Ako intranet stranice nisu bile optimizirane za IE7, onda još jednostavnije. Administrator skida "default" i radi deployment. I sve radi isprve - osim činjenice da su svi prešli s nekog drugog browsera na IE8 :).

Eto - moja malenkost još nije naišla na bitan intranet koji se prilagođava na više browsera jer korisnici tako žele, a administratore nitko ne pita za mišljenje. Ali ako takvih i ima, vjerojatno ih je ispod par postotaka.

btw, pozivam vas da pratite i blog IE tima - ovdje je post koji se bavi isključivo Compatibility View-om...

P.S. Za kraj, da budem i malo praktičan: ovo je tek beta 2. Možda se i nešto promijeni. Možda se izbaci ovaj "default". Možda se pokaže da je cijeli pristup promašaj. Vidjet ćemo, tržište će reći svoje. Danas se pojavio i Google Chrome, pa se igra povećala. Na zadovoljstvo svih korisnika - konkurentnot donosi kvalitetu. 


ratkom @ 22:57 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, rujan 1, 2008
Ne tako davno imao sam zanimljive rasprave s svojim kolegama po struci vezano uz Open XML / ODF i slične formate dokumenata. Rasprava je bila takva da je uglavnom sve sijevalo na sve strane (iako prilično indirektno). Moja glavna zamjerka: informacije se uglavnom prenose sa drugih blogova i koriste kao činjenica. Na primjer, krenula je negativna kampanja za Internet Explorer 8 (ovdje The Register) i ako neki Hakon Lie (gle čuda, čovjek je CTO Opera Software-a) ili tko već iznese svoje (recimo uvijek po Microsoft uvijek negativno mišljenje), onda… cut, copy, paste, pa još malo dodatne lokalne halabuke, i eto: stvari više ne valjaju.

Stvarno više nitko ništa ne čita: dovoljno je imati senzacionalni naslov i čitateljima tlak skače na 210 / 160. Takav je i ovaj: "Microsoft prekršio obećanja po Web standardima". Kratko se navodi članak "Microsoft breaks IE8 interoperability promise". A sve, navodno, zbog jednog check boxa: "Display intranet sites in compatibility view". Ili u prijevodu: Microsoft je ovo ostavio po defaultu uključenog, pa onda valjda više ne mora poštovati kompatibilnost? I prekršio obećanje? Ne treba im vjerovati! Po zna koji puta! Lud onaj ko im vjeruje!! Halo?

Dakle, mali reality check:

Ovo je samo opcija.Možete ju koristiti ili ne. Možete sve isključiti pa ste 100% kompatibilni. Možete sve uključiti pa ste kompatibilni koliko je kompatibilan IE7. Stvar odluke korisnika. Da ove opcije nema, vjerojatno bi mali milion korporativnih administratora i razvijatelja softvera imalo što za reći Microsoftu.

Dodatno, u korporacijama updateovi se (barem se nadam zbog dobrobiti korporacije) postavljaju administratorski. Pretpostavljam da je odluka administratora da li će postavljati IE8 bez uključenog comp checka (jer to zahtjavaju korporativni intraneti) ili sa uključenim comp checkom (jer to zahtjevaju korporativni intraneti). Dakle, o tome što se koristi ne odlučuje Microsoft, nego specifična situacija kod korisnika - odnosno, ono što je najbolje za tu situaciju.

IE8 je browser rađen po trenutnim web standardima i bit će najbolji browser koji je Microsoft ikada izdao. Izazov za Microsoft je kako zadovoljiti postojeće korisnike i preinake browsera te kako zadovoljiti one koji traže da sve bude bez preinaka. I ovo je trenutak kada je to potrebno riješiti i postati potpuno udruživ. Mislim da je to hvalevrijedna inicijativa, i bezbroj ljudi je to pozdravilo.

Na kraju, ovo je beta. Ako je nešto krivo napravljeno,feedback će biti takav da će to tražiti promjenu. Biti će dovoljno ne selektirati ovaj check box po defaultu u završnom buildu. Ali za sada to ne vidim.

Koliko je dobar IE8, odlučit će tržište. I to ne specifično enterprise ili consumer segment nego svi zajedno. Prve reakcije kažu da je ovo prilično dobar browser - pogledajte malo forume i pročitajte reakcije.

Za kraj, nadam se da je autor pročitao i komentare ljudi na članak u The Registeru (koji očigledno razumiju problem i brinu za implikacije koje mogu nastati).  Hakon "razumije" problem onako kako želi, i iako daje par savjeta na kraju, jedan od njih se svodi na: koga briga za n00.000 tisuća korporativnih korisnika. Dajte nam browser koji ima samo "standards" mod, a korporacije neka … što? Bitno je da pola članka lamentira o tome kakvu je ikonicu Microsoft uporabio za "Compatibility View". Nevjerojatno.

Sad samo čekam skretanje s teme i dodatak tipa "pa da, on radi za Microsoft, normalno je da je korporativni trol" i evo još jednog primjera FUD-a i tako... Ali eto, prihvaćam da sam u krivu ako mi netko logično objasni zašto je to sve skupa problem kao što je navedeno.


ratkom @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » ruj 2008
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.