Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - rujan 2007
subota, rujan 29, 2007
Naravno da neznam točno odgovor na ovo pitanje. Ali imao sam predavanje na tu temu na Microsoft Partner Day (danu) 18.09. u HYPO EXPO XII centru s naslovom "Microsoft vizija tehnološke budućnosti". Predavanje je trajalo tek 30 minuta, što je daleko od dovoljnog da se filozofira i traži kako bi budućnost trebala izgledati, ali prilažem prezentaciju (PDF 2.5MB) pa si možete pogledati (a uz put testiram malo SkyDrive Live servis)...

Priznajem, u ovom slučaju slika ne vrijedi 1000 riječi jer vam nedostaje tekst uz slike, ali zato služe komentari, pa ako vam nešto nije jasno ili mislite drugačije... demokracija na djelu.
ratkom @ 22:43 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 28, 2007
Ponukan nedavnim repriziranjem (valjda) Matrix 2: Reloaded filma, te pojavom Arhitekta u istom, a i činjenicom da smo u Microsoftu počeli okupljati Arhitekte (Architects) na redovnim događanjima, pitam se zadnjih dana: tko su to arhitekti te što ih zanima i što mogu podjeliti s drugima (arhitektima)?Na zadnjem okupljanju lamentirali smo 2 sata o tome tko je "arhitekt" te koji mu je sadržaj primjeren i zaključili da zapravo i ne možemo sve strpati u isti koš, te da različite arhitekte zanimaju različiti sadržaji. Djelomično mi se vratio osmjeh na lice kada sam na wikipediji shvatio da je naša konačna podjela upravo ona do koje smo i mi došli:

1. Enterprise Architect - poslovna vrijednost, povezivanje IT/business, mapiranje poslovnih procesa... 
2. Solutions Architect - arhitekture rješenja, servisno orijentirana arhitektura, korisnički scenariji ...
3. Software Architect - kod, komponente, testovi, iskoristivost ...

Tako da umjesto jedne grupe, najvjerojatnije ćemo organizirati 3 grupe (prema gore navedenim grupama) koje bi se redovno sastajale. Kada budem imao više informacija, objavit ću poziv zainteresiranima da se pridruže. Jedna bitna činjenica: arhitekti su mi platformno neutralni, ima ih prilična broj iz multiplatformnih ili multisolutions okolina, iz partner tvrtki i krajnjih korisnika, iz akademskog svijeta, jednom riječju, prava mala demokracija. Što naravno znači da nije lako pomiriti sva postojeća stajališta i pojedince... ali eto, to smo tražili.

ratkom @ 21:19 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 21, 2007
Nedavno (19.09.) je održan Gartner Open Source Summit u Las Vegasu (poznajete tu konzalting/analiza/predviđanje tvrtku) pod nazivom "The Gartner Open Source Scenario for 2007: The risks and rewards for mainstream IT". Nadasve zanimljiv članak, kroz koji komentira keynote prezentaciju koju je održao Mark Driver, vice president of research at Gartner, pronašao sam na eWeeku. Keynote je donio nekoliko interesantnih tema vezanih uz Open Source:

1. "open source is defined by the license, period". Vrijeme mistifikacije je prošlo - open source se uvodi kroz politiku, planiranje i izvršenje u organizaciju, poput bilo kojeg drugog vlasničkog softvera. Koliko je to uspjeh za open source, toliko ga konačno dovodi pred zahtjeve koje ima svaka enterprise organizacija - danas to više nije noćna instalacija zagriženog pobornika Linuxa, već višemjesečni napor koji mora zadovoljiti sve kriterije koje IT organizacija postavlja pred njega.

2. "open source also does not guarantee a higher quality of code or better total cost of ownership than proprietary or internally developed software". Nema garancije kvalitete samo po činjenici da nešto dolazi iz određene filozofije. Niti Agile Development nije pomakao planine u rezultatima proizvodnje koda. Niti je Java značajno unaprijedila kvalitetu ideje koju ima programer. Niti je .NET osigurao da nema sigurnosnih propusta u aplikacijama koje se proizvode na toj platformi. "It's all about people..." Bez obzira na platformu, dodat ću - nažalost.

3. "With regard to why a company like IBM, which has poured billions of dollars into the development of its own Unix-based AIX operating system, loved Linux, Driver said the primary reason was that it hurt two of its largest competitors: Sun and Microsoft. "While Sun has changed its direction and focus of late, IBM likes Linux these days because it hurts Microsoft," he said..." Meni definitivno najbolja rečenica u keynoteu. "Open and Respectfull" rekli bi u Microsoftu... više open i manje respectfull. 

[22.09.2007, dodatno] Ali, to su samo mišljenja, poput mišljenja o tome da Microsoft ne podnosi Open Source ili obratno ili da ORACLE ne voli Microsoft, odnosno da IBM ne voli Novell, te da Novell ne podnosi RedHat. Sve je to business, i kratkoročni ciljevi i dugoročni ponekad nisu isti - pogledati značenje riječi coopetition. Ja se više u ništa ne kladim.

[22.09.2007, dodatno] Komentar na isti eWeek članak imate i na
blogu Stjepana Zlodija koji donosi dodatne komentare iz Open Source perspektive .... 

Ali u svakom slučaju, prilično realističan članak i realističan keynote.

P.S. Zahvaljujem kolegi Vjeranu što mi je ukazao na ovaj zanimljiv članak... Vjerane, you rock!

ratkom @ 23:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 13, 2007
Da se stvar oko interoperabilnosti zahuktava, vidljivo je iz ovotjednih mailova, blogova, komentara, web stranica i slično. Evo mog pregleda press releaseova i kratkog komentara (ako je baš potreban):

Novell + Microsoft [Open Windows / Linux Interop Lab] 
U duhu nastavka suradnje: Microsoft i Novell u Cambridgeu (USA) otvaraju interoperability LAB unutar kojeg će se posebna pažnja posvetiti projektima koji uključuju virtualizaciju, management sustava te federaciju identiteta (tako je najavljeno u pressu). Jasno je da je tu u priči SUSE Linux Enterprise Server i Windows Enterprise Server 2008. A kad smo već kod virtualizacije… 

CITRIX + Microsoft [Adopt Common Virtualization Format for OS and Apps]
Tvrtke će koristiti zajednički format (VHD) (Microsoft Virtual Hard Disk format) kao zajedničko okruženje za sve virtualizirane OS-ove i aplikacije. Kao i kod Novella, i CITRIX će zajedno raditis Microsoftom na virtualizacijskim tehnologijama.  

VMWare, Novell + Microsoft 
Još malo o virtualizaciji (nikada dosta). Novi Microsoft System Center Virtual Machine Manager planira podršku za VMWare i Xen virtualizirane strojeve kojim ćete moći upravljati kroz VMM konzolu. Naravno to uključuje podršku za JIT prebacivanje VMova na Microsoft VHD format :) ako je potrebno.

SUN + Microsoft [Expand strategic alliance]
Ništa što se nije znalo ili očekivalo, ali je postalo službeno: SUN i Microsoft proširuju svoju suradnju - SUN je postao OEM partner te tvrtke zajedno rade na implementaciji Windows Server 2008 64 bitne platforme na SUN x64 sistemima. SUN poslužitelji do sada su imali odličnu reputaciju sigurnog i pouzdanog što je i rezultiralo njegovim udjelom poglavito u Internet poslužiteljima. No najvažnija je suradnja na području virtualizacije, odnosno mogućnost da SUN server radi kao gost na Microsoft hypervisoru /na Windows Serveru 2008 Više o tome SUN i Microsoft...   

Bottom line, rad na interoperabilnosti je dobar, ja zadovoljan. Ako ste admin ili korisnik višeplatformskog okruženja, nemam vam što dodatno napisati, ionako probleme bolje znate od mene.
ratkom @ 14:04 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 11, 2007
"Just in the case" da ste propustili: prošli tjedan Microsoft je objavio novi paket Windows Live usluga, u kojem možete pronaći Windows Live Mail, Windows Live Messenger, Windows Live PhotoGalery (beta) te Windows Live Writer (pomoć u pisanju blogova). No sad, ovo nije nešto što do sada niste vidjeli, ali mi je zanimljiv pristup koji integrirano donosi niz client aplikacija (pogotovo novi Windows Live Mail) kojima pristupate web servisima koji nose gore navedene usluge.Dakle, tipičan primjer Software + Services modela - Live Mail je klijent platforma koja vam omogućuje brz rad s mailom koji se nalazi negdje (ne samo na hotmailu). Naravno nije da ne možete pristupiti i preko Web stranice, ali je korisnički doživljaj puno ugodniji. 

Dodatno, sve usluge/ programi su na hrvatskom jeziku (ako ste tako naveli u LiveID računu) što je vjerojatno značajno olakšanje za ljude koji ne koriste engleski ili im je jednostavno tako zgodnije. Ono što mi ostaje za napraviti je pokrenuti seriju postova na temu S+S, ali do tada, evo uvida kamo ide Microsoft Live strategija.

Ono što moramo lokalno vidjeti je kako integrirati Writer s domaćim blogovima, ali to je zadatak za moju ekipu te developere koji su kreirali blog engine. Više informacija uskoro.
ratkom @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 9, 2007
Ako bih trebao izabrati jedan od najvećih kamena spoticanja u razumijevanju OOXML formata onda bih bez razmišljanja izabrao "binarni zapis" kojeg, laički rečeno "možete dodati OOXML standardu"  (mada naravno, binarni zapis možete dodati dokumentu koji je nastao na osnovu implementacije specifikacije), ali da ne cjepidlačim, bitno je da se razumijemo, pa ću prihvatiti prethodno navedenu jezičnu konstrukciju.

Iako većina blogova i tekstova ovdje staje s problemom, eventualno se dodatno referencirajući na sigurnost i patente, dopustite mi da malo proširim priču. Po meni, potrebno je razmotriti nekoliko pitanja:

1. Opći osvrt na nazivlje, riječi i rečenice koje se koriste prilikom postavljanja ovog problema
2. Zašto OOXML specifikacija i kako podržava "binarne zapise"?
3. Da li je ugrožena sigurnost (dokumenata, računala, sustava)?
4. Kako postojeći patenti utječu na mogućnost implementacije OOXML standarda?

Idemo redom:

Opći osvrt na nazivlje, riječi i rečenice koje se koriste prilikom postavljanja ovog problema

Dakle, ključna riječ oko koje se lome koplja je "mogućnost". OOXML sadrži mogućnost dodavanja "binarnih zapisa". ODF sadrži mogućnost dodavanja binarnih zapisa. Valjda bilo koja pametna specifikacija sadrži mogućnost dodavanja binarnih zapisa. Inače neznam kako bi npr. stavili JPEG sliku u dokument.

Zašto OOXML specifikacija i kako podržava "binarne zapise"?

Ovo mi je lako i teško odgovoriti. Logično mi je da podržava "binarne zapise" jer eto, i XML "podržava binarne zapise". Sjetimo se samo CDATA elementa ili recimo standarda za potpisivanje dokumenata XML DSIG koji naravno, podržavaju "binarni zapis" jer neznam kako bi drugačije podržali hash zapis u XML-u. S druge strane, i ODF i OOXML podržavaju binarni zapis (vidi kraj teksta) jer to jednostavno moraju napraviti - već samo postavljanje slike u dokument (a koja je rasterska a ne vektorska) znači podršku i ugrađivanje binarnog objekta. Dakle, nema ovdje ničeg čudnog - a ni malicioznog, osim ako autor dokumenta to zbilja ne namjerava.

Da li je ugrožena sigurnost (dokumenata, računala, sustava)?

Složit ćemo se da je sama XML datoteka (OOXML ili ODF) prilično bezopasna. U najgore slučaju to je niz slova i brojeva te znakova koji mogu ili ne moraju biti u skladu s XML reprezentacijom, odnosno nekom shemom. Problem je u interpretaciji sadržaja koji može biti maliciozan, ali naravno, to već ovisi o aplikaciji ili aplikativnim dodacima. Dakle, ako aplikacija dozvoli da ugrađeni (embedded) Java applet napravi krš na stroju ili pogrešno interpretira podatke ili … štogod, onda je to problem implementacije a ne specifikacije.

Kako postojeći patenti utječu na mogućnost implementacije OOXML standarda?

Problem leži u slijedećem: specifikacija podržava "binarne zapise". Što ako dokument sadrži iste a neka tvrtke (recimo Microsoft) ima patent na isti ili polaže pravo na njegovu uporabu (sjećate li se GIF priče od prije nekoliko godina, btw - GIF patenti su istekli 2003 i 2004 godine, pa više nema bojazni od istih )?  Mislim da problem nije samo Microsoft specifičan - kako je moguće u XML datoteku (OOXML i ODF) uključiti bilo kakav binarni zapis, potencijalni problem s patentnim pravima leži u obije specifikacije. Microsoft štiti specifikaciju na načina da se odriče patentnih prava za formate koji se mogu uporabiti u OOXML specifikaciji kroz Open Specification Promise. Evo što kaže Wikipedia: "Microsoft also added the Office Open XML format to their Microsoft Open Specification Promise in which Microsoft irrevocably promises not to assert any Microsoft Necessary Claims against you for making, using, selling, offering for sale, importing or distributing any implementation to the extent it conforms to a Covered Specification ("Covered Implementation"). The Office Open XML 1.0 - Ecma 376 and its predecessor Office 2003 XML format are among the covered specifications". Dakle, Microsoft se time odriče mogućnosti pravnog djelovanja po pitanju implementacije bilo kojeg Microsoft formata / specifikacije.

Priznajem da ne znam/razumijem kako to rješava ODF. Što ako ODF kao binarni zapis sadrži nešto što je pokriveno patentnim pravom? Vidim da SUN/OASIS nešto pita i traži oko implementacije ali mi je nerazmljiv taj pravnički mumbo-jumbo. Vidi ovo s wikipedie: "Licencing: The OpenDocument specification is available for free download and use.Key contributor Sun Microsystems made an irrevocable intellectual property covenant, providing all implementers with the guarantee that Sun will not seek to enforce any of its enforceable U.S. or foreign patents against any implementation of the OpenDocument specification. This Statement is not an assurance that an OpenDocument Implementation would not infringe patents or other intellectual property rights of any third party. The covenant is limited to versions of the OpenDocument specification on which Sun has participated to the point of incurring an obligation." Whoa? ODF može imati problema s patentima i licenciranjem ?? Please help - svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem...

{post-festum}

Ne mogu odoljeti i ne dodati slijedeće: kako većinu problema vezanih uz ovo područje vrlo rado ističu upravo pobornici ODF specifikacije (što mi je razumljivo), interesantno je za primjetiti da i ODF specifikacija podržava "binarni zapis". Downloadajte i otvorite ODF specifikaciju, odlistajte na stranicu 300 (pravo u sridu), i što? Pronađite element "office-binary-data". Podržava li ODF "binarni zapis"? Pa naravno, bilo koja pametna specifikacija to mora napraviti. Cijeli je niz binarnih elemenata koje možete uključiti u dokument (video, audio, slike, Java, ActiveX…) i koji NEMAJU XML reprezentaciju prikaza te ih ispravno moraju prikazati ili omogućiti njihov prikaz kako i ODF tako i OOXML. Već samo pisao o tome, nadam da smo zaključili isto - omogućavanje  "binarnih zapisa" ne samo da je poželjno omogućiti nego je i obavezno. Ali naravno, ovo je samo specifikacija, to možete ili ne morate koristiti.

ratkom @ 21:27 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, rujan 7, 2007
@Neregistrirani korisnik, (ne stane mi u komentare :))

Naime, ako je vjerovati ovim člancima: http://www.crazy-news.net/weird-stories/Science/Aliens/3-proofs.php te http://conspiracy.shanenull.info/category/aliens/ vanzemljaki su svuda oko nas (a znamo i tko je Elvis Presley). Ovdje je popis adresa gdje su im baze: http://www.aliensthetruth.com/Aliens.php?ID=16. Da ne bi mislili da je to samo igra, tu su i službeni dokument UK Ministry of Defence koji ukazuje na susrete s istima: http://www.aliensthetruth.com/Govtdocs.php?view=1&ID=25. Možda je, rekli su, negdje smo pročitali. Naš narod bi rekao: a možda su u šumi.

Ozbiljno:  XML Journal (prvi link) kaže "Gates reportedly picked up the phone when the last INCITS ballot failed by one vote to support Microsoft…". Reportedly? Wiktionary za "reportedly" kaže: "according to reports or rumors; supposedly" - kao što je valjda svake godine "reportedly" na odmoru na našem moru. Za drugi link, iako stvarno cijenim pisanje Roba Weira (malo previše filozofira u zadnje vrijeme, ali je barem zabavan za čitati),Rob kaže (citiram) "I have no independent evidence on this, but I suggest that this is not a coincidence…" i onda referencira prvi link (odnosno XML Journal). Na nultom satu novinarstva se valjda uči da dobra vijest sadrži "tko, što, kako, zašto…" - ovo mi izgleda kao nekada ST Tjednik i neuništivi Stipe Božić (nema veze s našim slavnim alpinistom). Iskreno, više volim stvarne probleme tipa "trigonometrijske funkcije nisu dobro specificirane".

Nevezano za ovaj post: jeste li primjetili koliko su blogovi postali jako referentno oružje? Dovoljno je staviti link na neki drugi blog kako bi već "podrazumijevali" da je to tako jer je, eto, netko već blogao o tome. I tu ne mislim samo na moj komentar na donje komentare, već općenito na blogersku naciju. I sam sam se iznenadio kada sam shvatio da je Microsoft sponzorirao IDC studiju koju sam objavio jer vjerujem IDC konzultantima.

10.000? Prihvaćam jer za sada neznam točan broj. Kao što sam napisao, to je sad stvar procesa. Ako ECMA (OK, u suradnji s Microsoftom koji je napisao prvi draft specifikacije) ne uspije adresirati svih "10.000" primjedbi, FastTrack proces je propao. I onda se ide na drugi proces razvoja standarda. Ali što ako nije 10.000 nego puno manje? I što ako ECMA/Microsoft adresira sve komentare?

ratkom @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 6, 2007
S vremena na vrijeme se sjetim zabavnog filma "The Rock" (1996, Sean  Connery + Nicolas Cage [legendardna uloga Dr. Stanley Goodspeeda])  i rečenice koju sam valjda inspiriran filmom nekoliko puta ponovio u životu: "Your best is not good enough" s jakim škotskim akcentom šuštavog Seanovog glasa .No, barem u IT svijetu, situacija je ponešto drugačija. Ne samo da je najbolje dobro, nego je i prosječno sasvim korektno, a ponekad je i ispodprosječno prihvatljivo ako dolazi u dovoljnim količinama.

Kako izgleda danas prosječno IT okruženje neke velike (enterprise) organizacije u Hrvata? Vjerujte mi, iz prve ruke znam da smo daleko od pet devetki, potpuno redudantno i skalabilnog okruženja kakvim se inače vendori oglašavaju po medijskom prostoru. Ljudi se snalaze s onim što već imaju - nije rijedak slučaj da malo jače PC računalo glumi server s nekoliko servisa. Virtualizacija je tu donijela određeni pomak i povećala stabilnost ali ne i stvarnu skalabilnost - uvijek postoji ograničenje virtualizirane okoline koji ova tehnologija ne može ispraviti. No, je li bitno? Ako ste razvili ili koristite servis (vidi dalje Skype) koji postavlja organičenja s kojima se "consumer" slaže, možda nije niti bitno imati dostupnost koja zahtjeva značajnu investiciju (primarno u sklopovlje). Možda budući korisnik prihvaća ograničenja i sasvim je zadovoljan da njegova broadband konekcija ponekad ne radi ili radi smanjenim kapacitetom jer je - besplatna?

Danas je sasvim razumljivo imati 1 TB diskovnog prostora pored svog kućnog računala. Za 2-3 godine to će se popeti na nekoliko ili nekoliko desetaka TB. Za što vam služi taj prostor? Filmovi? Muzika? Fotografije? Koji je prag "dostupnosti" kojeg očekujete od svog diska? Pet devetki? A od istog prostora koji se nalazi negdje na Internetu? Nije vam bitno? Da bi dodatno zakomplicirali stvar, Microsoft uskoro izbacuje na tržište Microsoft Home Server - uskoro ću u svojoj sobi imati prosječni IT odjel manje organizacije. Konzumerizam je zanimljiva pojava koja oprašta nedostatke na uštrb cijene i jednostavnosti. Što ako baš danas ne možete do svojih slika na Internetu? Manje-više, pod uvjetom da su sutra dostupne i naravno, u onom obliku u kojem ste ih ostavili.

Zanimljiv je i odnos diska koji je pored vaše računala i pohrane na Internetu. Ako imate 10 TB prostora doma za 500 USD treba li vam 50 TB Internet prostora za 50 USD godišnje? Treba li vam uopće oblak za pohranu? Reći ćete - slike su mi onda dostupne putem Interneta. Ali što ako vaše kućno računalo, koje ionako ne gasite i koje je stalno spojeno ADSLom na Internet bude ujedno i servis koji vam omogući pristup baš kao i Internet prostoru? I sam razmišljam što bi bila budućnost i odgovor ne nalazim niti lokalno niti globalno, baš kao što Microsoft u SaaS modelu ne zastupa niti Sofware niti Service nego sinergiju istih (Software+Service). I ako je računalo povezano na Internet - je li to sada i samo računalo postalo - mreža?

Nedavno je svima poznati servis Skype bio nedostupan gotovo dva dana zahvaljujući pogrešci u programskom kodu. Je li Skype servis koji mora biti dostupan 24 sata na dan? S obzirom na reakcije korisnika (koje su gotovo minimalne) ne mora - korisnici su pričekali da se servis ponovo podigne i nastavili dalje. Znači li to da korisnici očekuju da će servis biti nedostupan s vremena na vrijeme? Naravno - kad platite međunarodne razgovore oko 40 do 50 USD godišnje uključivo i pozive na fiksne telefone razumljivo je da se prilično tolerantni prema ovakvoj dostupnosti servisa (doma toliko potrošimo na t-ht račune unutar mjesec dana).

Prije dvije godine prilična hajka podignula se na američkog VOIP pružatelja usluga VONAGE kojeg su roditelji tromjesečne djevojčice koja je umrla od prekida disanja optužili za njenu smrt jer VONAGE nije uspio / nije podržavao 911 "emergency" poziv. Iako je pružatelj usluga vrlo brzo "popravio" ovaj nedostatak, ovo je očigledan primjer kada "good enough" nije dovoljno. Postoje situacije u kojima je dobri stari fiksni telefon i dalje nezamjenjiv - iako bih rekao da je možda najbolje imati VOIP, fiksni i mobilni telefon sve na jednom mjestu.

Nadam se samo da nećete biti tehnološki freakovi kao ja - pa sam tragajući za novotarijama na području kante zvane televizija završio sa analognom, digitalnom, kablovskom, MaxTV i satelitskom priključenom na jedan televizor. A ionako nemam vremena za isti :).

ratkom @ 22:27 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 5, 2007
Prošao je famozni 2. rujan, glasovanje za draft specifikaciju je obavljeno i rezultati su poznati. Po službenoj obavijesti ISO/IEC organizacije, draft standard ISO/IEC DIS 29500, Information technology – Office Open XML file formats, nije ostvario apsolutni zahtijevani broj glasova koji je potreban za prihvaćanje specifikacije kao standarda u prvom krugu Fast Track procesa.

Procesno gledano, 87 država je sudjelovalo u procesu [bez obzira na status u ISO organizaciji - P (participating) ili O (optional)]. Ukupno je 69 država glasalo za (51 država) ili protiv (18 država), dok je 18 je bilo suzdržano.

ISO/IEC po svojoj proceduri traži da se ispune 3 kriterija da bi se proglasio standard:

  • više od 50% "P" članova mora glasati, uvjet koji je ispunjen je je glasao 41 član.
  • 66% "P" članova koji nisu suzdržani mora glasati "Yes", uvjet koji nije ispunjen jer je za "Yes" glasalo 53% "P" članova (17 od 32 - da pojednostavim, nedostajalo je 5 glasova).
  • najviše 25% "No" glasova od svih zemalja koje nisu suzdržane, uvjet koji nije ispunjen je za "No" glasalo 26% svih članova (18 od 69 - da pojednostavim, 1 glas više od limita za "No").
Slijedećih par mjeseci, do sastanka u Genevi, period je kada ECMA mora adresirati otvorena pitanja specificirana u komentarima, bilo da su to komentari koji pripadaju "Yes" ili "No" glasovima. Naravno, na pojedinoj zemlji je da prihvati korekcije specifikacije (te bi teoretski glas "No with Comments" ili "Yes with Comments" mogao preći u "Yes") ili odbaci (kada bi isto tako teoretski glas "No with Comments" ostati "No").

Je li Microsoft zadovoljan s rezultatima? Mislim da je Microsoft bio spreman i na "Yes" i na "No" - iako bi pozitivan rezultat za Microsoft bio interesantniji. S ovim smo ušli u dodatni krug koji traži 6 mjeseci ozbiljnog posla - loptica je sada kod ECMA-e, koja mora odraditi posao i ispraviti određene nedostatke koje specifikacija iskreno ima (primijetite da se glasovalo za draft specifikaciju). Pristup je čisto traženje konsenzusa oko specifikacije, što i jest uloga ISO/IEC organizacije.

Što ako OOXML ne prođe niti na Ballot Resoultion Meetingu? Kao što znate, ovo je FastTrack proces. Ako ne prođe, onda ECMA može prijaviti OOXML u redovnu ISO/IEC proceduru razvoja standarda, što je posebna priča (ili kategorija) - ali je svakako jedan od načina razvoja i prihvaćanja standarda.

ratkom @ 15:23 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Što je točno Microsoft "Software+Services" pristup? Najbolje vam to može objasniti glavni čovjek zadužen za strategiju arhitekture, John DeVadoss.

Key Points?

Bez obzira na trenutni hype, nema istog rješenja za sve korisnike. Model je dizajniran kako bi omogućio različite potrebe korisnika - koji ultimativno moraju donijeti određene odluke koje će definirati njihov pristup ali i imati mogućnost odabira: on-site IT servisi ili servisi koji se nalaze u "oblaku" ili  kombinacija jednih i drugih.

Rizik je jedna od osnovnih kategorija odluke: na primjer, koji je "risk affinity" [risk management]organizacije koji će odrediti da li ista pristaje da se podaci (database) nalaze u oblaku ili ne. Ako su podaci u oblaku, tko stvarno posjeduje i upravlja tim podacima. Rizik će odrediti koje funkcije i usluge /servise organizacija može "outsourcati" u oblak a koje želi držati pod kontrolom u svom IT sektoru. Composition, goverance, federation… dodatni su elementi koji kompliciraju život arhitekata prilikom kreiranja nove arhitekture zemlje i oblaka.

I možda dodatno, problem ROI pristupa (Return Of Investment) modela. ROI je interesantan pristup koji ne uzima u obzir dodatnu, vremensku dimenziju - definirati ROI kao vrijednost koju korisnik dobiva na uloženu vrijednost pristup je opravdanja investicije, koji, po DeVadossu, ne uzima u obzir vremensku dimenziju. Internet vrijeme (copyright Swatch :)) zahtjeva brži povrat investicije nego "standardni" (recimo, ERP) pristup. Ima li investicija smisla ako je njen povrati 5 do 10 godina? Jesmo li mogli pametnije uložiti novac?

No da sad ne razvijam svoju teoriju. Pogledajte originalni post te keynote s Enterprise Architect konferencije.

ratkom @ 10:00 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » ruj 2007
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.