Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - kolovoz 2008
srijeda, kolovoz 27, 2008
Samo kratko, od danas je dostupan download Internet Explorer 8 verzije, beta 2, koja je namjenjena širokom krugu korisnika. Više informacija, kao i download, možete pronaći ovdje. Naravno, a s obzirom da je ovaj blog dosta naklonjen developerima, ovdje je i video o IE8 DevTools alatima. Downloadirajte po želji, a ja dodajem na ovaj post više informacija kada ih prikupim.

Dodatak 22:58 Ako ste već korisnik koji koristi Internet Explorer beta 1, primjetiti ćete da beta 2 zahtjeva deinstalaciju bete 1. Kod Viste je to malo specifično: OK, odete u Control Panel, kliknete na Programs and Features, kad ono, Internet Explorera 8 nigdje na listi? Za info, Vista IE8 ne tretira kao program, nego kao update, pa ćete morati još kliknuti i na vezu View Installed Updates, i negdje na kraju liste (kada se učita) pojavit će se "Windows Internet Explorer 8". Dalje znate :)Dodatno 28.02.
Iako je tek objavljena, počinju stizati prve pozitivne kritike bete 2: 

CNET Exploring Internet Explorer 8 (video)
"The new release brings IE up to par with Firefox, Safari, and Opera, and even pushes Microsoft a little ahead of the competition in a few areas"

Information Week: Internet Explorer 8 Release Approaches
"Internet Explorer 8 adds a plethora of security, usability and manageability features over previous versions aimed at keeping Microsoft on top of the browser market share list ahead of surging Mozilla Firefox"

ratkom @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 0
Ako je išta interesantno za razglabati ovih dana, onda je to Vista. Je li uspješna ili nije? Da li ju enterprise korisnici postavljaju ili ne? I što znači 180 miliona prodanih kopija? I zašto "svi" inzistiraju na Windows XP izdanju? Odjednom se svih kunu u Windows XP? Odnosno, rade - downgrade? Computerworld je napravio vrlo interesantnu usporedbu između toga kako su korisnici prihvatili Windows XP, odnosno kako su prihvatili Vistu i to 21 mjesec nakon što je Vista ugledala svjetlo dana. Pa prenosim neke rezultate.

Dakle, povijesno gledano, statistika je opaka stvar. Zadnje izvješće Forrester Researcha kaže da je Vista postavljena (deplojana, kako bi rekli stručnjaci) na 8,8% računala u enterprise svijetu. Zanimljiv rezultat, pogotovo ako uzmete u obzir da je Windows XP 23 mjeseca nakon izlaska bio postavljen na samo 6,6% enterprise računala! Isto tako Gartner predviđa da će do kraja godine broj instaliranih računala skočiti na 28% (u istom vremenskom razdoblju Windows XP su stigli do 22%).

Nakon toga, povijest je poznata. Na kraju su Windows XP stigli do SP3, izdanja u koje se kune sve jedan administrator. Vista je na svom putu, sada smo na SP1, reakcije su sve bolje.

Point: za sve treba vremena. I nije tako strašno. Više na Computerworldu...


ratkom @ 20:06 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 26, 2008
S osobitim zanimanjem pratim kako nepreduju nove generacije Search engine-a. Naravno, tu je nekoliko perspektiva. Prva je čisto tehnološka, odnosno, znanstvena - koliko su dobre (točne) tražilice koje se koriste. Moram priznati da me ovo najmanje zanima - već par godina koristim Live, prilično sam zadovoljan s rezultatima. Naravno, skoknemo i na Google, ali uglavnom više nema nekakve velike razlike, čak i lokalno.

Druga perspektiva je usability onoga što dobijete ili onoga što tražite. S jedne strane, legendardni spartanski model Googlea je nešto što su preuzele gotovo sve tražilice. S druge strane, vidim kako se model ponovo vraća ka kompleksnijim oblicima, dok neki oblici i dalje jesu kakvi jesu (i čudim se kako to da ih već netko nije ukinuo: vidi msn.com)

Ono što mi je interesantno je pravac u kojem se razvijaju nove tražilice: zovimo ga visual search. Dva su dobra primjera: SearchMe i Viewzi. (primjeri bozona) - vjerujem da ih ima više, ali tko će to sve pronaći u prostranstvima Interneta.

SearchMe predstavlja rezultate pretrage u svojevsni "rolodex" - dovoljno velik i čitljiv da vidite sadržaj pojedine stranice. Ako malo bolje pogledate, vidjet ćete da su označene ključne riječi na stranici: to te ja pitam. Osim toga, moguće je kreirati drugačije Favorites: zovu se Stacks. Jednostavno je trenutnu stranicu "odvući" u određeni Stack i time grupirati stranice koje vas stvarno interesiraju. Fantastično.Drugi primjer je puno interesantniji: Viewzi omogućuje pretraživanje koristeći korisničke "predloške" koji kreiraju različita sučelja prema korisnicima (prikazani primjer je Timeline View) - i sami možete kreirati svoje sučelje, gdje ne govorimo samo o CSS templateu, nego o stvarno različitim prikazima.Imate li vi svoje omiljene pretraživače, odnosno načine pretraživanja? Je li danas bitnija tehnologija ili korisničko sučelje? Točnost ili prijemčivost? Brzina ili udobnost? Teško je reći, zar ne?


ratkom @ 23:55 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Drugu godinu za redom naši partneri, tvrtke Mobendo i Citus, uz podršku Microsofta Hrvatska, organiziraju 9. rujna konferenciju Mobility Day.

Naglasak ovogodišnje konferencije je na poslovnoj vrijednosti u korištenju mobilnih aplikacija u svakodnevnom poslovanju, a u tom kontekstu će u uvodu konferencije biti održan okrugli stol na temu: Kako mobilna rješenja pomažu konkurentnosti tvrtki i mobilnosti zaposlenika.Na keynoteu sudjelovat će i Venesa Schutz, novi GM Microsoft Hrvatska, dok u sadržaju konferencije iz Microsofta sudjeluju Tonino Filipović, Dalibor Kukoleča i Mark Grady te velik broj MVP-eva (Tomislav Bronzin, Andrej Radinger, Damir Dizdarević, Damir Dobrić, Andreas Erben….). 

Prenosim, jer mislim da je ovo hvalevrijedni događaj. Vidimo se tamo!

ratkom @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, kolovoz 25, 2008
Iako na blogu pišem o sasvim drugim stvarima, prihvatite ovaj post kao nekakav hommage velikanu tehnologija kojima se danas bavimo: prilično sam se zabavio čitajući izvatke i pisma koja je Nikola Tesla objavljivao tijekom svog kasnijeg života u USA. Ne samo da su mu ideje ispred tadašnjeg vremena, nego je još uvijek fascinantno čitati o, recimo, bežičnom prijenosu struje.

Kada se umorite od ritma kojeg imaju današnje dnevne novine (politički kriminal, privredni kriminal, kriminal kao takav, crna kronika, sportski kriminal, osmrtnice, tv program (a i to je kriminal :)), pročitajte si malo i pametnog teksta. Uživajte.
ratkom @ 19:28 |Komentiraj | Komentari: 0
Korporativni marketing, ali mislim da je dobra ponuda: Kako bi pomogao širenju korištenja naprednih računalnih alata, tvrtka Microsoft Hrvatska je pokrenula akciju prodaje Microsoft Office Home and Student 2007 sustava po posebnoj cijeni od 444 kune!. Ponudom pod nazivom Ulov godine, Microsoft je za studente i  kućne korisnike snizio cijenu paketa za 56 posto.

Sustav će po posebnoj cijeni biti dostupan do kraja listopada. Paket u ponudi sadržava Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007 i OneNote 2007 rješenja. Više informacija na web stranicama Microsofta Hrvatska!


ratkom @ 14:44 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 19, 2008
Korporacije i Web 2.0? Iako na prvi pogled nespojivo (dakle, brick-and-mortar korporacije koje ne razumiju nove tehnologije i web 2.0, koji je, recimo, sinonim za sve novo i napredno), sve više korporativnih inovacija ovisi o tome na koji način razumiju i koriste "web 2.0". Razdiobu je lako razumijeti: korporacija na prvi pogled ne vidi vrijednost "socijalnog druženja djelatnika koristeći interaktivne web tehnologije i rješenja" (mada ćete ih uvijek uhvatiti gdje govore kako vrijedi investirati u "productivity workere", podrazumijevajući pri tome koji jednostavno - rade malo više).

Pogledajmo prosječnu korporaciju oko sebe - par tisuća ljudi, informatizacija izvršena uvođenjem računala na kojima se nalaze osnovni "information worker" alati (tipa Microsoft Office), ljudi imaju svoj korporativni mail, postoji server/IT prostorija i IT broji nekoliko desetaka/stotina ljudi. Direktor informatike još uvijek nije član uprave i IT se još uvijek ne percipira kao kritičan element poslovanja korporacije. Kupljeno je nešto korisnički specifičnog sofvera koji podržava core business i to u rangu od nekoliko stotina tisuća eura do nekoliko desetaka milijuna. Core business korporacije je naravno nešto sasvim drugo, to s IT-jem nema veze.

Budimo realni - korporacija je daleko od "informatiziranog" stanja, barem onog o kojem mi informatičari pričamo na raznim konferencijama prezentirajući best practices, showcases, optimization modele ili pojednostavljeno - onako kako mali Ivica zamišlja idealnu ulogu IT-ja u korporaciji. Nažalost, siloizacija je i dalje pristuna - jeste da smo kupili dosta softvera, ali smo daleko od toga da taj softver koordinirano radi i integrira se onako kako to očekujemo (nije da se to ne bi moglo, ali, kvragu, košta…). Pored toga, informatičari dolaze i odlaze, tako s njima dolaze i odlaze tehnologije. Trenutni trendovi dominiraju raspravama, jer ako je Gartner spomenuo SOA-izaciju infrastrukture, onda je to jednostavno nešto o čemu se mora pričati. I planirati. Svakih nekoliko godina događa nam se "pendulum" tehnologija - danas je to klijent server, sutra je opet centralizacija, preksutra opet nešto ide na klijenta, onda se opet vraća nazad na datacentre. Nikada kraja.

I kako tu uključiti priču o Web 2.0 tehnologijama, principima i pristupima. Ima li naša prosječna korporacija uopće snage za weboizaciju uporabe informatičkih rješenja? Što se od Web 2.0 tehnologija može i treba implementirati? Recentna studija MCKinseya govori da se stvari kreću, ali sporo: prošle godine je prosječna korporacija implementrala 2 Web 2.0 tehnologije, a ove godine je situacija 2.5 (!) tehnologije. Ekipa je i dalje nepovjerljiva - jer se većina tehnologija promatra kao čista zabava djelatnika. Više možete pročitati u dokumentu ovdje.

Evo, ovdje izgleda consumer segment ovdje pobjeđuje corporate. No, treba li uopće korporacijama Web 2.0? I to koji elementi? Odnosno, pitanje za kraj: kako je u vašoj organizaciji? Mijenja li se stanje?

Dodatak 21.08.2008. Tek što sam napisao post, vidim da se slična tema obrađuje i na ReadWrite Webu i to u dva dijela:
1. 
Enterprise 2.0 The Nature of the Firm
2. 11 Thinkg Startups Should Know About Enterprise 2.0


ratkom @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 16, 2008
Ok, nije tajna da je Amazon jedan od prvih koji su razvili osnove Cloud Computinga: nakon što su upucali prilično novaca u arhitekturu (infrastrukturu), razvili su nekoliko servisa (kriptičnih imena kao što su S3, EC2, SQS ili SimpleDB) koji su već pomalo postali legendarni - ako ništa drugo dobra su teoretska (i praktična) osnova kako bi svaki veliki vendor trebao raditi svoje servise.

Jedan od najboljiv whitepapera na ovu temu (kako graditi arhitekture u oblaku) pročitah upravo na gore navedenim stranicama, odnosno na stranicama Technology Evangelista Amazon Web Services tima Jinesh Varia: Cloud Architectures.

Bijeli papir pametno razmatra kako bi napravili jednu aplikaciju koja bi koristila Cloud Computinga, a zahtjeva nekoliko elemenata kao što su specifične pretrage, ogroman broj dokumenata (stranica) koje treba procesirati, servis koji će to držati pod kontrolom, kao i ulazne i izlazne servise… no o tome možete pročitati u papiru.

Dakle, za sve arhitekte koji su zainteresirani za nov način razvoja aplikacija, must štivo. Dodatak s moje strane: ne bih bio u Microsoftu da ne spomenem da i Microsoft ne radi iste servise (više objave na famoznom PDC-u.) Neki servisi su već i objavljeni kao SQL Server Data Services (ili u Amazon spiki: SimpleDB). Ugodno čitanje i razmišljanje.

P.S. Ipak, imajte razumijevanja da stvari još uvijek nisu došle na svoje mjesto: tako je npr. upravo nedavni pad Amazon S3 servisa pokazao koliko su Cloud Architectures - još uvijek u povojima.

Dodatno 19.08. A evo što možemo naučiti o Cloud  Platforms od Davida Chappela  - odličan whitepaper o ulozi Cloud arhitektura u enteprise svijetu.

ratkom @ 15:07 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, kolovoz 15, 2008
Ludilo je počelo ovo ljeto: Microsoft je najavio da će početi objavljivati više informacija o novoj verziji Microsoft operativnog sustava, već poznatim pod kodnim nazivom Windows 7. Evo i nešto "službeno": Windows razvojni tim otvorio je blog pod nazivom Engineering Windows 7, i premda su tek počeli s jednim postom, već imaju i previše komentara od ekipe.

Ne preostaje vam ništa drugo, nego "Syndication: RSS 2.0" i pratite što se događa... a ja ću s vremena na vrijeme popratiti ovo s po kojim komentarom online, ali vjerojatno više s diskusijama, prezentacijama i slično "offline" na raznim sastancima, konferencijama i ulično-hodničkim događanjima svake vrste...

Naravno, nakon što riješimo ovo pitanje "Vista je ovakva ili onakva... mada još stvarno nikada nisam niti vidio kako izgleda..." :)
ratkom @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 0
Ako pratite (a pratite) novu Microsoft platformu, onda vas prilično zanima što se da napraviti s Microsoft Mesh dijelom. Na ZDNetu se pojavio dobar člana s jednostavnih 10 pitanja i odgovora. laici bi rekli, pa čemu frka oko još jedne peer-to-peer + hosted razmjene, a ja poručujem, dobro pročitajte pitanje i odgovor br. 10. čak ga i prenosim :)

10. What is Live Mesh expected to be able to do in the future?
In addition to the ability to add different types of devices (Macs and mobile devices), in the future you'll also be able to distribute application programs throughout the mesh to all your devices and access them over the web. Developers will be able to write applications and services interact with the mesh.

Zanimljivo: "distribute apps to all your devices and access them through a web". Ajde, i mi napokon radimo nako nešto.
ratkom @ 13:27 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 12, 2008
Jest da izgleda kao niz čudnih kratica ali oni koji prate (developeri iz moga naslova) znaju o čemu se radi. Dakle, sve je manje više otišlo u RTM (Release to Manufacturing) a oni koji imaju MSDN preplatu mogu downloadati Visual Studio 2008 SP1 + .NET FX 3.5 SP1 + SQL Server 2008 RTM, pa potrošiti na nešto svoj godišnji odmor :). Sam SP1 za VS2008 možete pronaći ovdje.

Prije no što me poklopite s pitanjima "zašto download ne radi", ponavljam, morate biti MSDN pretplatnik te se prijaviti na stranice (vidi gore mali "login" :)). SQL Server 2008 možete downloadati i kao free evaluacijsku verziju ovdje (180 dana).

Dodatno, ako vas više zanimaju promjene koje su došle s .NET FX 3.5 SP1,pogledajte si i odličan .NET 3.5 Enhancements Training Kit kojeg možete pronaći ovdje, a koji je usklađen s SP1 izdanjem.

P.S. Jasno je da je Darko na godišnjem, čim se ja upuštam ovakve postove :)


Dodatno 16.08.: Mala slika "napretka" .NET SP + Core sadržaja...
ratkom @ 13:41 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, kolovoz 9, 2008
... za studente :). Ako već niste primjetili, Microsoft Hrvatska je pokrenuo F.O.G.I. - Festival online genijalnih ideja (besplatni web hosting) za studente unutar kojeg imaju godinu dana pravo koristiti sve usluge tvrtke Inside Internet (na naslovnici projekta imate navedene specifikacije što točno unutar festivala možete dobiti).


Naravno, uvjet ovako nečega jest da ste - student, što možete dokazati na jednostavan način. Stvar još nije jače reklamirana jer se čeka povratak naših studenata sa zasluženog odmora, pa onda malo više vijesti. A kako se studenti vraćaju za koji tjedan, očekujte više uskoro. Više informacija na stranicama festivala,  a ponešto i na press releasu tvrtke Microsoft Hrvatska...


ratkom @ 14:16 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 5, 2008
Iako vjerojatno većinu ekipe ovo neće interesirati :) meni je sasvim ok intervju s Miguelom, čovjekom koji radi u Novellu i koji vodi projekt Moonlighta (open source varijanta Silverlighta za Linux platformu). I to ne samo zbog te činjenice, nego zbog kvalitetnog intervjua i pametnih odgovora u kojima se lamentira npr. "što ako Microsoft proglasi .NET open sourceom"?

Intervju daje i dobar pregled kako funkcionira Microsoftovo otvaranje prema open-source zajednici te što to znači u smislu dostupa koda, dediciranim inženjerima i veze prema proizvodnim grupama.

Isto tako, možete uvidjeti zašto je Moonlight kvalitetan projekt, ne samo zbog interoperabilnosti i portabilnosti nego i zato što rade ne jednoj varijanti "light" :NET frameworka... Meni interesantno.
ratkom @ 13:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 2, 2008
Kao što već znate, u listopadu se događa PDC: Professional Developers Conferece 2008 u Los Angelesu. Microsoft organizira PDC samo kada ima nešto značajno za objaviti i pokazati: sudeći po sadržaju PDCa ove godine, možda će toga imati i previše.

No najznačajnije novosti dolaze iz područja Software + Services strategije - nakon nekoliko godina crtanja arhitekture i dosta pričanja po raznim konferencijama i događanjima, napokon stvari sjedaju na svoje mjesto. I to ne samo iz jedne, već iz više perspektiva: tako će na PDCu biti prikazane osnove OSLO arhitekture (ESB + ISB koristeći servise, BizTalk kao orkestracijski engine, Visual Studio kao orkestracijski alat itd…). Broj OSLO sessiona je već (u najavi) prešao 6:

Druga značajna komponenta S+S strategije je naravno cloud. I to ne samo kao Cloud Storage nego i kao osnova za Cloud Computing. Isto tako, broj sessiona je preko 10 (izdvajam neke iz grupe Cloud Services):

Ako tome dodamo da će biti sessiona oko Internet Explorera 8, Windows 7, Mesh Platforme, Live Platforme, Online services… definitivno mjesto, na koje ako već ne možete otići, vrijedi skupiti više informacija o tome kada bude moguće (pratite ovaj blog, imat ćemo neke najave oko toga).

No, ova konferencija neće imati samo "aplikativne implikacije". Mislim da će puno više toga za razumijeti imati arhitekti rješenja ali i direktori informatika odnosno vlasnici tvrtki koje proizvode rješenja. Vrijeme "klasičnih" aplikacija uistinu je prošlo (ili barem kod nas, prolazi), te će nova rješenja morati imati drugačije arhitekturalne elemente od onih na koje smo navikli.

Posebna poruka upućena je Microsoft partnerima, i to više puta, a ponovo prilično intenzivno na Microsoft WW partner konferenciji ovog ljeta u Houstonu. Biti Microsoft partner sada će donijeti i neka druge mogućnosti ali i izazove i biti će zanimljivo pomoći partnerima kako se mogu transformirati i prilagoditi. Ali o tome nekom drugom …. prilikom.


ratkom @ 13:58 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » kol 2008
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.