Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - srpanj 2007
utorak, srpanj 31, 2007
Posljednje vijesti: Microsoft će prijaviti tri postojeće licence unutar svoje Shared Source Initiative prema Open Source Initiative organizaciji na certificiranje - OSI bi mogla po prvi put pokrenuti certificiranje neke Microsoft licence. 

Takav pristup pokazuje zrelo razmišljanje svih "strana" u toj transakciji - konačni cilj kojeg zahtjevaju organizacije jest interoperabilnost između Microsoft programske podrške te open source tehnologija.

Da ne zaboravimo, Microsoft već neko vrijeme unutar svoje organizacije ima Open Source Laboratory (check blog) koji proučava utjecaj, mogućnosti i tehnologije open source inicijativa. Rezultat ovakve inicijative jest i bolje razumijevanje potreba korisnika te mogućnost interoperabilnosti s open source tehnologijama - situacija koja je česta kod enterprise okruženja.

Eto još jedna potvrda moje teze o tome da ćemo "brzo" zaboraviti probleme interoperabilnosti. BTW: posjetite Open Source stranice na www.microsoft.com.

[dodatak 31.08 navečer] vijest se pojavila i na stranicama HULK udruženja. Kost [Košturjak] je napisao kratki osvrt na vijest...

ratkom @ 22:14 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 30, 2007
Nastavlja se proširenje mogućnosti rada s Open Office XML dokumentima. OpenXML4J je knjižnica (library) posebno pisana za upravljanje i rad sa Microsoft Open Office XML datotekama (dakle, novi formati datoteka koje donosi Microsoft Office 2007). slika: arhitektura OpenXML4J

Kako su novi formati potpuno otvoreni, moguće je manipulirati sadržajem po potrebi, a ako vas to zanima, možete pogledati scenarije koji su dio projektne dokumentacije projekta. Projekt možete pronaći i na sourceforge.net siteu.
ratkom @ 15:55 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 29, 2007

Je li interoperabilnost uopće više bitna? Da sam Gartnerovski nastrojen, napisao bith: "U slijedećih 3 godine interoperabilnost će isčeznuti s liste najvažnijih pitanja svakog direktora informatike. Vjerojatnost: .75". Zašto je to tako? Interoperabilnost je vruć krupmir već nekoliko godina. Kada je došla do izražaja, živjeli smo u svijetu silosa - nije bilo načina pristupiti SAP ERP-u (ni danas nije lako :)), podacima skrivenim u binarnom formatu Worda, a da ne pričam o korporativnim i državnim bazama podataka... Danas su većinom stvari drugačije: pojava Web Servisa, sučelja za direktni pristup, XML-a i pripadnih shema (tehnologije) ali i procesa koji su zahtjevali otvaranje sučelja (business process reingeneering i recimo eGovernment inicijative), postalo je pod normalno da se nečemu ne samo može pristupiti nego i inicirati proces / aplikacija na udaljenom računalu.

Arhitekti su već pomalo pojam problema interoperabilnosti izbacili s svog dnevnog reda: kućice koje se danas crtajnu ne pripadaju niti jednom svijetu nego žive u metageneričkom prostoru koji ne dozvoljava niti jednu propietary specifikaciju. Konkurentnost je pomela nekompatibilnost sama po sebi: pogledajmo samo primjer telekomunikacija i prijenosa mobilnog broja (a da ne spominjem roaming kao servis - tu bi se što Amerikanci imali za požaliti). Razvojni inženjeri jedini problem vide u potrebnoj specijalizaciji (trenutnoj) koja zahtjeva veće poznavanje platforme nego prije - dan kada zažive web servisi značit će dan vraćanja u svoje niše, jer vas ništa drugo niti ne zanima nego - kako izgleda sučelje za pristup i koje informacije možete dohvatiti.Na kraju krajeva niti moja tvrtka nije iznimka - dobar primjer je novi Office Open XML format (OOXML) u kojem je dokument opisan - XML strukturom kojoj svatko može pristupiti, bez obzira na programsku platformu ili operacijski sustav. Interoperabilnost je zagarantirana - napisati danas translator iz Office dokumenta u PolarSoft-ov LAPIS (nadam se da netko sjeća ovoga, danas se software zove Office) je trivijani zadatak za pučkoškolca početnog razreda.

No kako nam je za živjeti još tri godine dogovora i rada na interoperabilnosti, ima tu još za napisati web servisa i raznih drugih pomagala da bi se aplikacije i podaci dijelili i međusobno surađivali.I do tada će biti žive i aktivne stranice o interoperabilnosti (kao što je ova u Microsofta - "Interoperability by Design"), a mi ćemo se zabavljati stvarima kao što je ova što slijedi: 
 
Recimo, interesantna je pričao oko interoperabilnosti na wikipediji. Na primjer, wiki objašnjava interoperabilnost na ovaj način:

"With respect to software, the term interoperability is used to describe the capability of different programs to exchange data via a common set of business procedures, and to read and write the same file formats and use the same protocols. (The ability to execute the same binary code on different processor platforms is 'not' assumed to be part of the interoperability definition!) "
Zanimljivo, na istoj stranici desno od te definicije, dat je primjer interoperabilnosti (vidi sliku): 


"Interoperability: playing the two role network game, when one of the player clients (top left) runs under Sun Microsystems and another under GNU Classpath with JamVM. The applications execute the same bytecode and interoperate using the standard RMI-IIOP messages for communication."

Možda ja ovo ne razumijem, ali očigledno tekst je u djelomičnoj suprotnosti s primjerom, što samo potvrđuje da se priča oko interoperabilnosti polako razvodnjava i prestaje biti bitna. Možda više nitko ni ne ažurira tekst na wikipediji :).

Bottom line cijele priče: Problem s interoperabilnosti nestaje. Ja PODRAZUMIJEVAM da se mogu spojiti na nešto i pročitati što god mi treba. Tko god da mi komplicira kako to eto ne može baš tako jednostavno i slično, vjerojatno ne razumije previše tehnologiju koju koristi (imam ovdje zgodnih priča, ali etike radi ...). Vjerojatno i većina drugih dijeli moje mišljenje. Kad slijedeći put pokrenemo priču o tome kako se eto nešto ne može s Microsoft platformom, gubimo vrijeme. Što bi rekao stari mudrac: been there. done that.

ratkom @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 27, 2007
Znam da će moji kolege nadaleko i naširoko pisati o tome (vidi linkove s desne strane), ali samo upozorenje za one koji nemaju vremena dignuti glavu iz tipkovnice pišući najnovija rješenja u FoxPro-u:

Microsoft je upravo izdao novu betu Visual Studio 2008 beta 2 (znate ga pod code name "Orcas") te .NET Framework 3.5 beta 2, novu verziju razvojne platforme. Za koji dan stiže Silverlight 1.0 RC te Visual Studio AddIn for Silverlight beta 2. Da pojasnim, završava se mega razvojna okolina za novu Web / Smart Client generaciju aplikacija. u kombinaciji s Microsoft Expression Blend 2 beta 2 proizvodom (znate ono, razvojni alat za vizualno sučelje u WPF-u ili Silverlightu - ovdje se uvijek spominje XAML), čini zbilja power pack za razvoj novog neviđenog koda.

Barem sada ekipa neće imati izgovor za ".. pa ja sam još na Visual Basicu 3.0 jer ...". Luka, Darko i Vibor će sigurno nešto više pisati o tome kad dođe vrijeme.

[nadopuna 29.07.] Evo kao da sam znao: danas je sve dostupno, a kolega Vibor ima detaljni pregled.

ratkom @ 15:36 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 22, 2007
OK, valjda ste do sada stotinu puta čuli nekoga tko spominje Web 2.0 (uz hrpu drugih, novih akronima), a potom čuli i isto toliko objašnjenja što Web 2.0 jest. Uglavnom, ljudi tvrde da je to više marketinški nego tehnološki fenomen, a ja mislim da ne bi trebali vjerovati nikome, nego pročitati odličan članak "What is Web 2.0" o tome što Web 2.0 jest, a dolazi od čovjeka koji ga je "skovao": Tim O'Rilley.

Članak nije najnovijeg datuma (30.09.2005, dakle dvije godine!), ali je nekako "klasika" koju treba pročitati i razumijeti - na stranu da na tom siteu ima i drugih informacija koje vam mogu pomoći.

S obzirom na ono što će me zanimati slijedeće godine, ovo je zapravo moja mantra - kojom ćemo proći na svakom sastanku s ISV-om koji se bavi Web-om. Ako ovo ne razumijemo, teško ćemo naprijed. Microsoft i partneri moraju usvojiti rješenja koja podržavaju Web 2.0 odrednice - korisnička iskustva danas se definitivno razlikuju od onih prije par godina. Što reći, nego: "we have a job to do".
ratkom @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, srpanj 21, 2007


Znam da Project Management nije baš prva tema ovog bloga, ali kako je to moja velika opsesija :) koju raspisujem na stranicama projektura.org web sitea, morao sam ovu vijest proširiti gdje god mogu. ISO (the International Organization for Standardisation) je odlučio standardizirati Project Management te je pokrenut novi projekt pod nazivom ISO/PC 236,te je prvi plenarni sastanak komiteta zakazan za listopad 2007.

Svi upravitelji projekata mogu sudjelovati na radu u kreiranju ovog standarda kroz svoje nacionalne odbore - kod nas je to budući odbor pri Hrvatskom zavodu za norme. Više informacija kada saznam više informacija...
ratkom @ 13:11 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 20, 2007
... koji pojašnjava poziciju Open XML standarda i ECMA/ISO/JTC1 standardizacije. Osim toga, mislim da sadrži cijeli niz zanimljivih informacija, kako o tome zašto je Microsoft napravio novi format do koje su njegove prednosti (i mane).

Kako bi demokracija bila na djelu, možete ga preuzeti u 3 formata: dobri stari DOC format, novi Office 2007 DOCX format, te, tek toliko da ne bude nisam znao, PDF. Zanimljivo je pogledati koje su veličine datoteka: DOC 244KB, DOCX 96KB a PDF 633KB! Bit će da ZIP ponešto vrijedi ovdje - ako želite pogledati internu strukturu DOCX dokumenta, dodajte mu nastavak ".zip" i jednostavno ga otvorite i pogledajte internu XML strukturu koja je ECMA (a bit će ISO) standardizirana.

Recimo da je ovo nastavak posta od prije koji dan...
ratkom @ 15:08 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 19, 2007
Neznam da li ste do zapazili, ali famozna dominacija Apache servera kao Internet poslužitelja lagano, ali sigurno odlazi u zaborav. Ako je za vjerovati kući kojoj svi vjeruju (Netcraft), od kraja 2006 lagano pada udio Apache Servera na Internetu (sa dominantnih 80% na ispod 52,6% danas) dok je udio Microsoft Internet Information Servera trenutno oko 32,8% (prošli mjesec je narastao za čak 1.1%).

Dolje je slika s Netcrafta, a ovdje može vidjeti i dodatni opis.

Graph of market share for top servers across all domains, August 1995 - July 2007

Kada se uzme u obzir činjenica da Microsoft tek izlazi s novom verzijom IIS-a 7.0 koja se nalazi u Longhornu a koja je specifično optimirana za hostere i visoko dostupne poslužitelje, nije nego za očekivati da se ovaj trend i dalje nastavi.

Znate li kakvo je stanje u Hrvatskoj? Prema CARNET-ovoj studiji od prošle godine (mislim), Microsoft IIS drži 44% tržišta, odnosno, daleko je bolji od prosjeka u svijetu. A ako prognoze gore vrijede i za nas... vjerojatno smo blizu 50% tržišta. Vidjet ćemo stvarno kada izađe Microsoft Windows Server 2008 (artist formerly known as Longhorn) i kada krene jači hosting deployment (postavka).

Dio priče možete pročitati i ovdje.
ratkom @ 22:26 |Komentiraj | Komentari: 0
Većina ljudi koji rade business s Microsoftom zna: svako ljeto leti se u Ameriku na svjetsku partnersku konferenciju na kojoj Microsoft (odnosno njegovi čelnici) daju smjernice, ideje, planove, pregled proizvoda i slično, a što zapravo definira čime će se Microsoft (pa i njegovi partneri) baviti tijekom slijedeće fiskalne godine (u Microsoftu fiskalna počinje 01.07.)

Tako je prije nekoliko dana završen Microsoft WorldWide Partner Conference 2007 u Denveru. Osim što je većina ljudi tamo uživala u prekrasnom krajoliku valjda najzelenijeg grada u Americi (moram natjerati VjeranaB da piše blog i podijeli s vama neke slike, ja nažalost nisam bio tamo ove godine, nego uživam u plažama Biograda N/M), zajedno su proveli 3 dana slušajući maarketinše, proizvodne ali i strateške poruke Microsofta.

Tema ove godine broj 1? Services. I to u svim oblicima Software + Services modela, počevši od keynotea kojeg je držao tko drugi nego Steve Ballmer (Steve kao vizionarski guru :)) pa do zadnje prezentacije Windows Live platforme. 
 
Steve je, kao CEO kompanije, jasno stao iza Services Platforme, dajući do znanja da to nije samo ljetni play Microsofta, nego se kompanija potpuno okreće prema servisnoj platformi.  Za Microsoft, izrazito je bitno da se partneri što prije uključe u ovo, je tko drugi ima dostup i radi s aplikacijama nego partneri.

Meni osobno je najinteresantnija nova Windows Live Quick App platforma. Tekst:  "We have also been focused on identifying some of the compelling vertical scenarios enabled by the WL Platform, and have build a set of WL Platform Quick Applications (and made the code available on CodePlex (link here)) to jumpstart community engagement around these scenarios. And we build a demo for Worldwide Partner Conference that Brian Hall demo’d in Steve Ballmer’s keynote (link here – demo is at the 38 min mark)."

No, kako dobiti više informacija o tome što se tamo događalo?

Za početak, pogledajte Microsoft službene stranice za partnere
http://members.microsoft.com/partner/digitalwpc/ na kojima je niz prezentacija, isječaka i demoa. Za one koji to ne mogu, zgodan pogled u "interni" svijet Microsofta i partnera (nadam se da ne traži partner status, ako traži, prijavite se :)).
ratkom @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 18, 2007
Vjerojatno ćete se zapitati: o čemu ovaj sad baljezga, koji sad Kurzweill. Ako ne, onda ste ipak malo svjesniji od mene, ja priznajem da tek sad počinjem otkrivati tog genija. Nije da nisam čuo za njega ranije, ali sam tek nedavno (čitaj: last year) počeo shvaćati koja je genijalnost tog tipa (ili ludilo, znate da je tanka linija između ta dva). Zadnje što sam napravio impresioniran time jest prigodan članak za Microsoft WinDays 2007 specijalno izdanje časopisa MREŽA, i to sam kasnije objavio na svom siteu projektura.org kao članak "Singularnost je već ovdje".

book: singularity is nearNo, ovih dana čitam knjigu "Singularity is Near", britko izdanje od nekih 600 stranica, i zanimljivo je čega sve tamo ima. Nije da ima neke veze s DPE / NTO / Software Development spikom, ali jednostavno me fasciniraju ljudi koji recimo 20 tak godina ranije no što se pojavio predviđaju - Internet (riječima: "some kind of worldwide computer network". Što je sve izumio i čime se sve bavio naravno ostavljam vama da otkrijete, ali je meni zanimljivo da danas živi čudno prilagođenim životom i pije 200-tinjak tableta vitamina na dan pokušavajući ostati što više živ (ako vas zanima, pokušava doživjeti 2045. godinu :)).

Glavna teza koju promovira ovih dana je da će do 2027 godine računala nadmašiti ljudsku inteligenciju. Do 2045 čisto "biološki" ljudi neće moći držati korak s onima koji su "nadograđeni". Sjećate li se filma "Gattaca"? Računalna snaga (u smislu: computer performance) udvostručuje se svake godine. Možda ne izgleda ludilo, kaže Kurzweil, ali za 10 godina to znači povećati ju 1.000 puta. Treba li to zanemariti?

Ima li istine u ovome? Možemo li doživjeti drastične promjene? Za kraj ću samo reći: Raymond Kurzweil je jedan od ljudi na mojoj listi "Read / Respect". A tamo se ne nalazi previše adresa. A za raspravljanje o budućnosti sam uvijek: ne mora to biti 2045 godina. Možemo se koncentrirati i na slijedeću :)

ratkom @ 13:16 |Komentiraj | Komentari: 0
Kao dobar dodatak naporima na polju SOA (arhitekture) Microsoft je objavio ESB Guidance (Microsoft meaning: Connected Systems Division + Patterns and Practices Group) u novom izdanju June Community Release - i to na novom ESB Guidance Community siteu. Tamo ćete moći pronaći i sva nova izdanja koja će izlaziti sve do finalne objave koja se očekuje u listopadu. Da sad ne objašnjavam značenje iste za zajednicu te kako je i što tehnički ovdje napravljeno, skočite na site i detaljno se informirajte o istome. Što možete tamo pronaći? Check this:

  •        Sample code built on BizTalk Server 2006
  •        Architectural guidance, patterns and practices
  •        Reusable BizTalk Server ESB and .NET components:
  •        Dynamic Transformation Service
  •        Dynamic End Point/Configuration Service
  •        Itinerary based Routing & Service Invocation
  •        ESB Portal
  •        Exception Management framework
  •        Namespace Resolution Service
  •        JMS (Java Message Service) pipeline component (IBM JMS over WMQ)
Za detaljnije (službene informacije) o ESB arhitekturi: Microsoft ESB site

ratkom @ 13:12 |Komentiraj | Komentari: 0
Neznam da li pratite ovu sapunicu oko ratifikacije / standardizacije Open XML (OOXML kako ga popularno i skraćeno zovu) kroz ISO/IEC organizaciju, ali sve se više zabavljam čitajući što se događa.

No ukratko, Microsoft je predao Microsoft Office Open XML prije nekog vremena na ECMA International organizaciju kako bi isti postao standard. Naravno, ista je to i učinila tako da sada imamo standard pod brojem ECMA 387 - no to nije bilo dovoljno, pa je ECMA zatražila da ISO/IEC kao krovna organizacija ratificira isti standard kako bi bio služben i od strane ISO/IEC organizacije. Trenutno, OOXML se nalazi u "fast track" procesu.

Naravno da stvari nisu tako jednostavne. S obzirom da je konkurentni (zapamtite tu riječ) standard, OpenDocument format (ODF) prošao po istom procesu proceduru ISO/IEC standardizacije, očigledno je da nekom nije u interesu da OOXML isto tako postane standard te radi sve što stigne i može da se to ne dogodi. Recimo da se taj netko zove, da ga ne prozovem direktno, IBM ;)

Koji je interes IBM-a? Pa naravno, višestruki. IBM je desetljećima pokušavao uništiti ne samo Microsoft Office, nego i cijeli niz Microsoft proizvoda i to manje - više uspješno (s ogromnim naglaskom na - manje). Ovo je dobra prilika da podmetne kukuruz ako može te da već proglašeni standard nametne kom god to može - poglavito državnim tijelima. Time bi se učinkovito Microsoft izbacio iz igre i pojednostavila bi se situacija s "koji format" čitaj: "koji proizvod" treba koristiti. A tu se direktno podržava Open Office, no questions asked. Naravno, ovo je indirektan pristup - direktni je jednostavniji - npr. Notes ne podržava OOXML.

OK, to razumijem i to je konkurentna borba. Ali ono što me nasmijava (ali i zabrinjava) je način kako to IBM radi: na primjer, države koje su se protivile tome da OOXML postane ratificiran mahom su koristile / slale iste dokumente i tekstove koje su kreirale iste osobe, uglavnom iz IBM-a ili takozvani promotori Open Softwarea. Nažalost po njih, većina ih nije čula za "properties" elemente dokumenata tako da se njihova imena nalaze posvuda po "državnim" dokumentima koji su slani ISO/IEC organizaciji. I naravno da svi negiraju da imaju prste u tome. Zanimljivo, najviše se žali Kenija (!) i to kroz dokment koji je napisao IBM djelatnik u Njemačkoj koji ujedno zastupa IBM u njemačkoj DIN organizaciji. Čudno :) IBM u Njemačkoj (ali i šire) i onako je žestoki protivnik OOXML-a...

Mislim da su ovdje svi "fulali fudbal". Ideja nije da se OOXML i ODF natječu u funkcionalnoj specifikaciji (tu ima svega, na primjer ODF NE PODRŽAVA formule u tabličnom kalkulatoru (!?) u svojoj specifikaciji pa je ipak standardiziran. Tko pametan ne koristi formule u Excelu??). Ideja je da postoji mogućnost odabira a da je taj odabir nakon što se izvrši ipak standardiziran. Ljudi zaboravljaju da su i PDF/A te HTML ISO standardi. Ljudi zaboravljaju da su i JPEG ili PNG standardi. Pa ISO/IEC ne propisuje valjda da sve slike moraju biti u JPEG-u.

Ima tu dosta toga ali tko bi to napisao na jednom postu. No znam da neće završiti na tome, jer mi je baš zanimljivo pratiti što se događa. Ne zaboravimo, i hrvatski Zavod za normizaciju mora dati svoj glas. Baš me zanima što ni misle...

ratkom @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 0
Dakle, potaknut željama drugih ljudi a i mojim saznanjem vezanim uz ograničenja MSDN bloga, koji npr. ne dozvoljava anonimne komentare (eto, ima ljudi koji bi nešto rekli a da se nezna tko su :)) prelazim na blogera. A i tako mi je cijeli tim ovdje pa je OK valjda da se i ja tu skrasim.

Prenosim nekoliko postova na ove stranice, pa idemo....
ratkom @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » srp 2007
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.