Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - lipanj 2009
utorak, lipanj 30, 2009
Naravno, sigurnost je jedna od prvih stvari koja vam padne na pamet kada razmišljate o uporabi Cloud infrastrukture. I pitanja samo naviru: pa to nije kod nas, netko drugi drži kontrolu na tim, podaci su nam gore i time nesigurni... standardna pitanja čim razmišljate ili o outsourcingu ili o premještanju svoje operative negdje drugdje.

Ovdje ne mislim o tehničkim aspektima sigurnosti nego o policy i proceduralnim elementima: kako pristupiti sigurnost puno je veći problem nego kako ju implementirati. Da ne duljim, pojavio se zgodan whitepaper na tu temu a vezano uz Microsoft cloud platformu: Securing Microsoft’s Cloud Infrastructure papir je kojeg možete pronaći na stranicama Microsoft Global Foundation Services grupe koja brine o Microsoft datacentrima. Već je neko vrijeme tamo, ali malo mi je maka :).

Vrlo interesanta grupa informacija je i ona vezana uz Infrastructure Services, gdje je evidentno da se data centri značajno brinu o svojoj učinkovitosti, odnosno, koliko su "zeleni". Ovo je pogled s strane tehničke implementacije, mada ćete pronaći na Microsoft siteu i druge informacije vezane uz okruženje (environment) i zeleno računarstvo (green it).
Ima tamo i drugih zanimljivih stvari za pročitati, ali sve po interesima.

ratkom @ 10:50 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, lipanj 27, 2009
Zapravo, ne baš stvarno i ne baš brzo. Gledam cijeli niz različitih diskusija oko toga kako nam slijedi "Private Cloud" i žestoku raspravu tko to može omogućiti i kada... A pitam se jesmo li uopće usvojili i dobri stari (novi) Cloud Computing ..  u oblaku.

Znam da brzo usvajamo trendove i da nam se jedan dan iPhone sviđa a drugi dan nam je već bolji Palm... ali da to ide ovom brzinom... Do nedavno smo se raspričavali o scenarijima koji mogu koristiti cloud computing i svi smo se složili o tome da je to dobra prilika za nove poslove ili nove monetizacijske opcije. Moram priznati da, barem što se velikih tiče, još uvijek otkrivamo mogućnosti kako kapitalizirati na njihovim platfomama. Amazon je prilično transakcijski i zajednica ga primarno vidi kao ogromni resurs koji se unajmljuje prema potrebi. Nije da to Amazon ne želi i trenutno je njegova "transakcijska" ali i upravljačka platforma sigurno najkvalitetnija. To i opravdava povećani broj businessa koji ju koriste.

Znamo da Google i Microsoft na to gledaju malo drugačije. Oni pokušavaju stvoriti prave platforme - zapravo male operacijske sustave na cloudu. Iako ima razlika, temeljne ideje su iste - ostaje za vidjeti tko će napraviti bolji proizvod. Znam da detalje svoje ponude (Azure Services Platform) Microsoft planira objaviti na WorldWide Partner 2009 konferenciji koja je za koji tjedan u New Orleansu... Više informacija od tamo direktno, kada ih budem imao.

I ostali gledaju prema tome kako napraviti svoje oblake i munje. IBM je upravo objavio svoju verziju clouda - koja je primarno "privatna". Čudno je kako IBM gleda na to - njihova stara verzija clouda "on -demand" bila je zapravo javno - privatno partnerstvo :) u kojima ste koristili resurse IBMa ali preko privatne mreže. Mislim da ni danas s svojim CloudBurstom nisu otišli daleko: i dalje se priča o privatnom oblaku, s tom razlikom da ovdje dobijate i hardware i setup i što ja znam... što dovodi u pitanje što je oblak i kako se koristi. I to me vodi do teme: što je private cloud i ... koliko nam treba. ORACLE je isto zgodan i javno priznaje da zapravo sve što radi radi u suradnji s Amazonom. Trebate li bazu u oblaku - pitajte Amazon. Fair enough.

Cloud computing je i nastao upravo zbog toga da nam ne treba infrastruktura i da o njoj ne moramo brinuti. Naravno da to ne odgovara svima, poglavito enterprise okruženjima. Njima je to sve ok, ali bi to sve htjeli imati kod sebe, pod svojom kontrolom. Zgodno je imati skalabilnost, dostupnost, pouzdanost, ali prepustimo to "mojim" sistem inženjerima i mojoj okolini. Sasvim legitiman zahtjev, zar ne? Samo... onda to više nema veze s cloud computingom. Onda je to jednostavno... computing. Ili, ako iskoristimo neke stvari koje danas funkcioniraju u virtualizaciji i dodamo hrpu kontrolnih mehanizama i drugih proizvoda, onda dobijemo nakaradu koja sliči na cloud a zapravo... nije.

Treba li nam "private cloud"? Tvrdim da ne treba. Trebamo vidjeti koji su scenariji koje možemo iskoristiti koristeći cloud computing, odnosno resurse na Internet oblaku. Trebamo pustiti da tehnologija sazrije i da, što je puno bitnije, sazriju upravljačke tehnologije (provisioning, management, interfaces...) koje nam omogućuju da zapravo i ne vidimo oblak.

No, trebaju nam neke tehnologije i procesi koje potječu iz svijeta oblaka koje bi mogli implementirati u "privatnoj" okolini. No, to treba biti sasvim novi svije aplikativnih rješenja, a ne skrpana okolina postojećih servisa kojima treba 38 gladnih godina za postavljanje, održavanje i promjene. Iskreno, ne bih htio da se "cloud computing" potroši prije no što i zaživi, samo zato jer su marketing stručnjaci odlučili prikrpiti "cloud" svemu što se ne prodaje. Dakle, da opalim malo i po svom Microsoftu, "Azure Services Platform Cloud Computing" da, ali "Flight Simulator 2014 Cloud Computing Edition", za boga miloga, veliko ne. Srećom pa sam izmislio ovo drugo ime i nadam se da marketing nije toliko inventivan.

No, ostavimo vrata otvorena: vidim da se počinju pojavljivati i hibridna rješenja, koja imaju više smisla. Na primjer, Microsoft Dynamic Data Center mi je zanimljiva stvar: ona integrira postojeću okolinu i resurse koje imate na raspolaganju na oblaku. Je li to "private" okolina? Nije. To je mogućnost da uporabite dio resursa koji je u oblaku kao dio svojeg "on-premise" rješenja. I to sve kroz upravljačku konzolu. Ali da li je to "cloud"? Nije. Lokalno rješenje nije ništa bolje ili stabilniji ili ... od onoga koje ste imali do sada. Pogledajte si obavezno video zapise na liku gore.


Priznajem jedino da mi se sviđa ideja. Lokalni i oblačni resursi bi trebali postati transparentni za krajnjeg korisnika. Nešto se time dobiva, nešto gubi. Ali tek očekujem spuštanje određenih tehnologija na lokalne resurse (možda će se to zvati, kad se već igram s naslovima, Microsoft Windows Server 2014 Cloud Computing Private Hosting Edition :)), ali do tada ćemo već znati što i kako s svim tim silnim resursima u oblaku.

Dodatak 01.07. 2009: pronašao sam dobar whitepaper koji objašnjava IBM Cloud strategiju (Information Week Analytics)

ratkom @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, lipanj 19, 2009
... nije još objavljen, ali bit će slijedeći mjesec na WorldWide Partner Conference 2009 konferenciji tijekom srpnja u New Orleansu (moja malenkost će to čuti uživo :)) i napokon ćemo saznati koliko to čudo košta, kako ćemo ga koristiti i koji su poslovni modeli dostupni (kako bi eto na tome mogli graditi svoja poslovna rješenja).

Više informacija možete pronaći na CNET-u... a prigodan intervju pogledajte dolje (s kim negoli s Rayem...)A ako vas stvarno zanima Ray Ozzie i Microsoft, nema boljeg od Churchill Club intervjua.... barem za sada.
ratkom @ 14:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 11, 2009
Ta sve one koji su odmahnuli glavom na vijest dolje te spot (da, da to je samo marketing, rekoše), evo linka na stvarnu demo prezentaciju koja je napravljena u "Late Night with Jimmy Fallon..."  emisiji na NBC-u. Sve uživo, sve live... (ako ne radi embbed, kliknite na link...)Dakle, ovo je još uvijek prototip, ne može se kupiti, izgleda drugačije, biti će promjena i nadogradnji kao i poboljšanja, ali... radi :).
ratkom @ 17:16 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, lipanj 10, 2009
I obično pratim što u svojoj kolumni piše Mary Jo Foley, ali zadnji post joj je prilično zanimljiv: načela je temu "Big Brains" ekipe u Microsoftu (sada je to već kolumna sama po sebi), odnosno piše o ljudima koji čine Microsoft boljim no što jest svaki dan. U ovoj kolumni se osvrće na Wael Bahaa El-Din-a koji je guru iza kvalitete, odnosno pristupa kvaliteti u izgradnji Windows 7 proizvoda, i postan je svojevrsni mini-intervju s njim. Ne samo da je kvaliteta guy, nego i vodi Windows Fundamentals Group, ključnu grupu koja radi "core" same Windows platforme.

Zbilja zanimljivo tko se krije iz proizvoda, a da te ljude zapravo nikada niti ne upoznate. Ali zato svi znaju za Ballmera :).

ratkom @ 22:11 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, lipanj 6, 2009
Dargo mi je za vidjeti da se blogosfera u Microsoftu Hrvatska širi - i time otvara sve više i više informacija s naše strane. Dakle, da ne duljim:

Tomislav Tipurić (Technology Specialist /DPE) - tomt.blog.hr , bavi se developerskim tehnologijama, a poznavajući Toma mislim da će najveći fokus biti na Web tehnologije.

Marko Pršić (Engagement Manager /Services) - http://itatgov.wordpress.com/, kako se Marko bavi rješenjima koje koristi državna uprava, na njegovom siteu možete pronaći zanimljive informacije o tome kakva bi nam državna uprava mogla (morala) biti.

Darko Jovišić (Developer Evangelist /DPE) - darkojo.blog.hr, OK nije novi blog, nego je Darko prešan na blog.hr kao novog providera. Razlog? Blog.HR podržava Live Writera kao alat za unos blogova, a ako ste to jednom probali, ne odustajete.

Možda ima još koji, samo da ih pronađem...

Dodatak 10.6. Naravno, kako sam samo ovo propustio...
Marko Sever (Academic Evangelist/DPE) - maseve.blog.hr (Iz mojeg Kutka) Marko vodi sve akademske programe unutar Developerske grupe, ali tek je počeo pa ćemo vidjeti kuda vodi njegov blog :).
ratkom @ 22:42 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 3, 2009
Iako rijetko na ovom blogu piše o igrama, zapravo mislim da to nisam nikada, ne mogu izdržati a da ne napišem neku o XBOX 360 Project NATAL projektu koji je predstavljen na EC3 konferenciji, rekao bih jučer. "Neka tvoje tijelob bude kontroler" misao je vodilja i tako se nešto i napravilo - kombinacijom ugrađenih kamera koji vam "kuže" pokrete tijela - postali ste kontroler ispred televizora na kojem se igrate. Slika vrijedi više nego 000.00 riječi...Xbox 360 - Project Natal

OK, s stanovišta igranja to mi je super, ali ono što zapravo očekujem je dobar API :). Zamislite mogućnosti koje ovo donosi... Je li vas ikada iznervirao bilo koji daljinski - npr. MaxTV? Zašto pokret ruke lijevo desno ne bi bila promjena kanala, a gore ili dolje kontrola zvuka?

Ili recimo - kontrola prostora kada vas nema? Ako se nešto pokrene dok vas nema doma - XBOX se lagano pali i prenosi sliku negdje gdje to vama odgovara.,..

Ja bih mogao smisliti na tisuće malih i velikih primjena - no ono što me fascinira jest činjenica da su scene iz recimo "Disclosurea" ili "Minority Reporta" sada sasvim izvjesne - pitanje je samo kada i kako će izgledati korisnički softver koji prati pokrete.

I za kraj - nedavno sam na WinDaysima pričao o tome kako su tipkovnica i miš nepriprodna korisnička sučelja i rekoh da se radi na tome da dodir, gesta, pokret i glas zamjene ono što sada koristimo. Ti miša, nisam ni znao koliko sam blizu :).

Na kraju, stajem u red za komad - dva ovog hardvera. Mislim da će biti zanimljivo iskustvo. Pojavio se i dobar blog o projektu..
 
ratkom @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » lip 2009
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.