Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - svibanj 2008
četvrtak, svibanj 29, 2008
Malo reklame za ovu malu tvrtku u kojoj radim... Microsoft je (barem prema dovoljno utjecajnom i bitnom časopisu Financial Times koji prenosi istraživanje) proglašen najboljim mjestom za rad u Europi po ocjenama djelatnika koji u toj tvrtki rade (a u Microsoftu Europe radi preko 7.000 djelatnika).

Mala napomena: Microsoft Hrvatska d.o.o. je isto tako prije nekog vremena proglašena najbolja tvrtka po istom kriteriju u Hrvatskoj (moram naći link, pa updejtam), ali imam sliku:Dakle, ili smo svi skupa zombiji :) ili je ovo stvarno ok tvrtka ili su druge prilično katastrofalne :)

Dodatak 16.06.2008: Izašlo je i Hewittovo istraživanje za Central Eastern Europe za 2008 godinu. Hrvatske nema, ali je Microsoft opet pobjednik :).
ratkom @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 28, 2008
Evo za one koji su me pitali "kad će, kad će i kod nas" - od prošlog tjedna Microsoft Live SkyDrive je dostupan i u Hrvatskoj! Dakle, slobodno na http://skydrive.live.com/ i uzmite svojih 5 GB slobodnog prostora - znam da već imate ideju o tome što ćete s tim. LukaA daje bolji pregled i još neke informacije na svom blogu...
ratkom @ 14:12 |Komentiraj | Komentari: 0
Eto taman što sam se post prije raspisao o tome da Microsoft za svoj Office 2007 unutar Service Pack 2 izdanja planira podršku za ODF format (vidi post) - kad me danas iznenadi download nove verzije (1.2) SUN ODF plug-ina za Microsoft Office s gotovo istom funkcionalnošću koju je i Microsoft najavio.

Dakle, instalirate li plug-in (30+ MB), imat ćete mogućnost "Save As... Other Formats... ODF Document *.odt" varijantu u Microsoft Wordu (za sada vidim da radi samo Word). Čitanje isto tako radi, naravno, treba provjeriti kompatibilnost, odnosno, fidelity takvog dokumenta.Zanimljivo, možete otići i u postavke Worda i promjeniti defaultni format snimanja, te naravno postaviti ODF. Priznajem da mi se plug in jednom skršio tako da tek treba provjeriti kako radi, ali je zanimljivo da mi radi relativno brzo... Što bi rekli mi lokalno: nacionalna norma podržana.
ratkom @ 13:38 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 24, 2008
Surfajući tu i tamo ponegdje naletim na neki web (pogotovu iz web 2.0 domene) koji mi izmami osmjeh na lice. Mada nije nešto super upotrebljiv (iz onog lova, business, ovo, ono prostora), www.superlame.com vam nudi način kako jednostavno dodati "balone" na svoje slike, kreirajući na taj način izgled stripa ili čega kod na svojim slikama. Vidi primjer mog predavanja s WinDaysa ove godine...Downside: ne podržava naša slov. E sad, ništa nije savršeno - mada, s obzirom da su to ipak slike, možete to i sami dodati...
ratkom @ 12:24 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 22, 2008
... i učlanjuje se u OASIS! Možda ovo na prvi pogled ne izgleda toliko bitno, ali ako niste zadnjih nekoliko mjeseci proveli s glavom u rupi, onda vam je jasno da se svaka ovakva vijest temeljito prati i komentira. Dakle, danas je službeno izdan press release od strane Microsofta koji najavljuje značajne promjene koje dolaze u Microsoft Office 2007 Service Pack 2 izdanju a tiču se formata dokumenata koje direktno (dakle, varijanta Save As a ne neki translator) Microsoft Office podržava. Nije da to nisam i ranije najavio, ali ovog puta je to i službeno. Što to točno znači? Znači da je Microsoft dosljedan u svojim obećanjima vezanim uz interoperabilnost i da ugrađuje nove formate podataka u proizvod kako bi korisnicima bilo jednostavnije dijeliti i povezivati podatke u svojim sustavima. Tako na primjer (nakon svekoliko rasprave oko OOXML i ODF formata :)), Microsoft će u Service Pack 2 izdanju podržavati famozni Save As... ODF (vidi sliku):Slika govori bolje no tisuću riječi, zar ne? No primjetite da se ne podržavaju direktno samo ODF već i PDF i XPS formati. Uz već cijeli niz postojećih formata, mislim da nedostaju samo CDF i UOF (a na potonjem se već radi, to možete i primjetiti u press releaseu). Dodatno, za one koji to žele, pojaviti će se i mogućnost da se ODF postavi kao "default" opcija prilikom spremanja dokumenta.

Također, objavljene su i informacije o tome kako će se dalje razvijati Open XML (OOXML) norma, odnosno, kako je to sada ISO norma, kako će se sudjelovati u radu međunarodnih tijela koje upravljaju istom. Ujedno, Microsoft će se ponovo učlaniti u OASIS organizaciju, kako bi zajedno s postojećim članovima radio na poboljšanju ODF norme.

Više informacija možete dobiti i na "službenim" blogovima Microsoft djelatnika koji prate ovu temu: Gray Knowlton, Jason Matusow te Doug Manugh.
ratkom @ 00:41 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 21, 2008
Iako već na prvi pogled može izgledati kako totalno dosadan post, licenciranje za razvojne timove je tema koja kad tad dođe na stol (dakle, ako ste na nekoj platformi koja je naplaćuje). Microsoft sustav licenciranja je sve samo ne jednostavan, a kada tome pribrojite različite pogodnosti koje dobivate u raznim programima (tipa Empower ISV, Metro, MSPP) onda je to sve na kvadrat.

Microsoft je nedavno redefinirao svoj Web site koji se bavi licenciranjem za razvojne timove, pa vas pozivam da pogledate stvar, pogotovo ako ste startup ili mala tvrtka, recimo: Empower ISV - za 375 USD dobijate MSDN Premium + 5 licenci, 5 licenci za Vistu i Office (zadnje verzije), CAL pristupe, itd. Primite ovo čisto kao informaciju, nije da vam nešto predlažem :).

ratkom @ 23:01 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 19, 2008
Iako možda nismo dovoljno govorili o Mesh-u, nije na odmet početi detaljno pratiti kako se razvija ova platforma. Kako ovaj mjesec Mesh Tech Preview otvara svoja vrata o obliku beta programa, otvaram post kojem moram staviti u "Favorites" i u njemu pratiti što se događa s Mesh platformom. Nekako mi se čini da bi ovo mogla biti nova platforma ili Web OS (na neki način)...Za početak, više informacija o Mesh Platformi u nekoliko dokumenata u knjižnici koju sam na Live SkyDriveu otvorio specijalno za Mesh. Posebno obratite pažnju na "Mesh Applications" na kraju dokumenta - nekako stidljivo najavljeno, ali bi molo imati značajan utjecaj na to kako radimo aplikacije i gdje se one vrte...

Dodatak 21.05.2008: pojavio se zgodan video / reklama koje prikazuje scenarije u kojima se (za početak) koristi Microsoft Mesh. Naravno, ovdje je riječ o sinkronizaciji podataka. Check:Nice one, tought.

Dodatak 28.05.... Ako ste developer, sigurno će vas zanimati što se da programirati na toj platformi. Pogledajte video!
ratkom @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 15, 2008
Evo, kao što sam obećao, ovdje je i kompletna lista predavanja s WinDays 2008 Project Management tracka. Ne samo da je lista, nego su i linkovi na predavanja koje možete downloadati u ppt formatu. Nadam se da će vam koristiti - ako vam treba više informacija o predavanju, predlažem da direktno kontaktirate autore predavanja (vjerujem da se možete snaći i bez direktne email adrese) i dogovorite s njima što vas već zanima... 

Za sve ostalo, tu je moja malenkost.
ratkom @ 19:12 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, svibanj 14, 2008
Upravo se održava godišnji skup CEO (direktora, predsjednika...) ekipe na kojem Microsoft iznosi uglavnom zajedničke poglede na to kako tehnologija funkcionira, kako će izgledati budućnost i slično. Iako sve možete pronaći putem PressPass servisa (ima i zgodnih video zapisa, trebat će vam Silverlight), upućujem na dvije novosti: jedna je TouchWall - novi oblik touch sučelja (recimo, kao vertikalni Surface ili ogromni televizor na zidu) a druga je nova generacija Enterprise Searcha.Sve je popraćeno s video materijalima - mada se ne vidi kad TouchWall malo šteka na početku (što je izgleda zaštitni znak kad Gates demoira hardware), a Search se temelji na nedavnoj akviziciji Fast Search and Transfer kompanije iz male zemlje Norveške. Potražit ću i prezentacije pa ih postnem.

Inače, TouchWall je projekt koji dolazi iz Office Labsa, valjda zanimljivog spinoffa Microsoft Researcha.

ratkom @ 22:59 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, svibanj 13, 2008
"Noćas je od strane Microsoft Researcha službeno objavljen WW Telescope, kao besplatan servis koji omogućava virtualno pregledavanje zvijezda. Ovo je sjajan primjer kako tehnologijom možemo približiti nekada prilično teško dostupne zanimacije i putem računala učiti i pregledavati bliže i dalje nam zvijezde, sunčani sustav i planete u susjedstvu.WorldWide Telescope (WWT) baziran je na Web 2.0 tehnologijama koje omogućavaju računalu da funkcionira kao virtualni teleskop – slikovno dajući prikaz zvijezda, kao da ih promatrate sa najboljih svjetskih zemljanih teleskopa.  Vjerujem da će vam svima u slobodno vrijeme biti interesantno upustiti se u proučavanje u bližih i daljih nam zvijezda i sazviježđa.

Posjetite http://www.worldwidetelescope.org/  i uživajte u zvjezdanom nebu." ... reče naš PR i teško je nešto pametno dodati tome - to morate vidjeti.

Osim možda riječi obožavanja koje je uputio ViborC... :) 

P.S. dodatak 23:39 - Kad smo već kod budućnosti tehnologija i ovakvih primjena, upravo sam prebacio snimku mene koji razglabam u emisiji Dobro jutro Hrvatska s Blažom o tome kako će izgledati naša budućnosti... nismo se baš shvatili, ali nema veze bilo je interesantno. Ispred mene trbušna plesačica, iza mene manekenke u alžirskim haljinama - freak show, nema što. Tako je kod kod "kolaž" emisija :)

ratkom @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 12, 2008
Kaže mi LukaA da bi više trebali objavljivati svoje prezentacije na Webu, i to ne na standardni "Save As" način nego s zanimljivim tehnologijama koje nudi SlideShare (vidim da mu je to ostalo od Web.Starta). Eto, da ga poslušam, u prilogu se nalazi prezentacija koju sam na WinDaysima 2008 imao na temu MIcrosoft Software + Services strategija - dijelom se naslanja na prethodni posto o Software-as-a-Services strategiji.

Iako je strategija na prvi pogled jasna, primjetite da se elementi strategije non stop nadopunjuju - na primjer, dnevno saznajemo što je novo u Live području te kakvi se novi servisi otvaraju. Novosti oko Live dijela strategije uvijek možete pronaći na http://dev.live.com ... inače jednom od najbolje ocjenjenih platformski servisa (negdje sam to pročitao, a gore navedeni Luka zna i gdje...).
ratkom @ 22:55 |Komentiraj | Komentari: 0
… zanimljiv je pregled trenutnog stanja enterprise korisnika, barem prema onome što nam predočava McKinsey. Na uzorku od 850 korisnika, očigledno je da se događa velika transformacija i otvaranje prema Software-as-a-Service (SaaS) modelu (napokon je netko nagovorio korisnike da su aplikacije na webu pravi put za izgradnju i postavku aplikacija). Pojednostavljeno, raste broj onih koji razmatraju različite modele uporabe aplikacija (subscription, on-demand) i to u bilo kojem obliku … Report možete pogledati na: http://www.software2008.com/downloads/mckinsey_software2008_survey.pdf 

Zanimljivo je da se pojavljuje i novi termin pod nazivom Platform-as-a-Service (PaaS) koji očigledno prati nastojanja velikih igrača (Amazon, Google, Microsoft) da razviju kompletne razvojne platforme koje možete koristiti za svoje aplikacije. Izgleda da je "cloud" slijedeći veliki prostor za rat - tko dobije platformu u oblaku ima realne šanse da vodi slijedećih nekoliko godina na tržištu novih SaaS aplikacija. Iako, za priznati da nije više isto kao što je bilo i prije - stvari su danas interoperabilnije, prenosne i promjenjive...Lezi ne vraže - i sam sam se uhvatio u raspravu po ovom pitanju, pa eto tako business.hr ima priču o SaaS aplikacijama i tu se našla moja malenkost dati par izjava po tom pitanju… (današnje izdanje, 12.05.2008). Ima li SaaS budućnost? Smiješno, on već ima i prošlost i to prilično uspješnu - samo možda pod nekim drugim imenima. Dodajmo tome još i razmišljanje o tome kakvo nam iskustvo treba prilikom rada na klijentu (dakle, treba li nam brza lokalna aplikacija koja se sinkronizira) i dobili smo Software + Services model (Microsoft)… Bit će tu još svega...


ratkom @ 17:06 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 4, 2008
Eto kad sam se već u prethodnom postu raspisao o inovacijama (a i nedavno me jedan čitatelj pitao o inovacijama u Microsoftu) da vam predstavim što radi ekipa u Researchu vezano uz Office: Microsoft Office Labs. LukaA je već u svom postu pisao o Office Community Clips aplikaciji (i to u kontekstu snimanja clipova za video portal) a meni je super i Search Commands (možda i više upotrebljiv).Dakle, ako ste ikada koristili Intellisense ili znate za njega, onda vam je jasno kako ovo radi. Dok kucate tekst u pretraživač (Search Commands, doslovno) alat pretpostavlja koju akciju želite i prema tome vam mijenja trenutni Office Ribbon tab. Meni izgleda ludilo i prilično pojednostavljuje uporabu Office alata... Dodatno, meni je ovo najbolji primjer inovacija koje tvrtka može primjeniti: nije sve u mega inovacijama tipa struja. Nešto je i u malim inkrementalnim promjenama koje nam pojednostavljuju život. Stvar je u beti (kao i sve u Office Labsu) pa imajte razumijevanja.

ratkom @ 20:02 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 3, 2008
Ponekad vam čak i ovako zanimljive stvari prođu "ispod ruke". Danas sređujem svoje Favorites linkove i primjetim da sam davno stavio u isti ovaj članak, odnosno report: Booz Allen Global Innovation 1000, koji prikazuje kako se investira u R&D u svijetu. Naravno, interesira me Microsoft, još uvijek smo br. 1 u domeni softvera i računala, a i ukupno se popelo na 7. mjesto najvećih investitora. Rezultati su za 2006 godinu, ali mislim da dovoljno kazuju.Znate kako se kaže - kada se prestane investirati u istraživanje i razvoj, ode sve k vrapcu. Zato, dobro je dok se troši i na to - mislim da se naši iz Researcha mogu nastaviti igrati s zanimljivim stvarima. Dio tih stvari mogli ste vidjeti ako ste bili na ovogodišnjim WinDaysima, a ako niste... niste.

Kad sam već kod Microsoft Research-a, pogledajte i njihov najnoviji video o tome što i kako rade i čime se igraju. Fascinantno.
ratkom @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 0
Kao i uvijek, red je napisati jednu nakon WinDaysa vezano uz Project Management. Osim što smo (opet) imali PM track - i to čini mi se više nego uspješno - Nenad Trajkovski s predavanjem "Kada reći NE" bio je i najbolji predavač i to je ujedno bilo najbolje predavanje! Probat ću nabaviti audio i ppt tog predavanja da ga ovdje objavimo. Ali do tada, prenosim samo svoju kolumnu koja je objavljena u posebnom broju časopisa Mreža te uvodnik koji sam pisao kao urednik sadržaja, a prema svom već starom dogovoru s ekipom (Oleže, hvala još jednom) da nešto od toga mogu objaviti i na projekturi.org.
ratkom @ 12:44 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 2, 2008
Dakle, nekoliko crtica iz podzemlja kao i uobičajeno, ali ovog puta se toga nakupilo jer su nas "pojeli" WinDaysi, vremenski i resursno. Nekako mi izgleda da je ovo više "kadrovska " križaljka barem u prvih nekoliko...

Microsoft i baze podataka (vNext)
Nekako imam osjećaj da su baze podataka opet u fokusu. Nakon što je Microsoft otvorio CloudDB (odnosno Internet bazu, odnosno SQL Server Data Services), radi se na slijedećim naprednim verzijama, zapošljavaju se neki vrlo zanimljivi ljudi (čitaj: David DeWitt), otvara se novi Database Development Lab (sjetite se da se nedavno otvorio i Open Source Lab te Interoperability Lab).
Više informacija: http://www.informationweek.com/news/software/database/showArticle.jhtml?articleID=207401497

Microsoft Gordon Bell
Bit će da ga se starija generacija rado sjeća - Gordon je tip koji je izmislio VAX, odnosno DEC (Digital Equipment Corp., pa Digital, pa Compaq, pa… Microsoft). Trenutno je u poziciji Microsoft Research  istraživača, a rado se prisjeća toga što je i kako radio. ComputerWorld članak na: http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9080499

Adobe Phososhop Chief Architect -> Microsoft
Mark Hamburg,  CA Adobe Photoshopa, spakirao je stvari i preselio u Microsoft. Bit će da će Expression linija dobiti možda novo poboljšanje ili jednostavno novi proizvod. Više informacija:
http://www.eweek.com/c/a/Content-Creation/Microsoft-Hires-Adobe-Design-Tool-Leader/

Google i inovativnost
Da ne bi bilo samo po MS-u, evo interesantnog u kojem Eric Schmidt, CEO Google-a objašnjava kako kod njih funkcionira proces inovativnosti. Meni, kao starom project manageru, najjača je "The second-best programming team is, everybody fits into a single room. All other variants are bad.". Cijeli članak je na: http://www.businessweek.com/magazine/content/08_19/b4083054277984.htm

ratkom @ 11:49 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » svi 2008
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.