Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - studeni 2007
nedjelja, studeni 18, 2007
Interoperabilnost je vruća tema ovih dana. Osim što je tema sama za sebe, promatra ju se kroz prizmu cijelog niza drugih proizvoda i pitanja - na primjer, pitanje interoperabilnosti formata dokumenata i slično. Jedna od interesantnih studija dolazi iz The Berkman Center for Internet & Society at Harvard Law School u suradnji s Research Center for Information Law, University of St. Gallen - pod nazivom “Breaking Down Digital Barriers:  When and How ICT Interoperability Drives Innovation”. Kako su mi inovacije, inovativnost i slično buduća tema doktorske dizertacije (ako budem siguran da nakon svih ovih izmjena oko polaganja ispita uopće do nje mogu i doći :)), tim više mi je zaokupila pažnju, pa mislim da je vrijedi podijeliti s općim čitateljstvom.

Koja su tri osnovna nalaza koje je objavilo ovo istraživanje?

Prvo, interoperabilnost ne znači istu stvar za sve u pojedinom kontekstu, niti postoji ista potreba za interoperabilnošću u određenoj situaciji. Na primjer, ako netko zahtjeva izrazito sigurnu programsku podršku, to može značajno utjecati na mogućnosti uspostavljanja potpune ili djelomične interoperabilnosti s drugim, manje isgurnim rješenjima.

Drugo, ne postoji "one-size-fits-all" metoda rješavanja problema interoperabilnosti koju možete nametnuti na tržištu (moža je dobar primjer upravo trenutna priča ODF/OOXML). Interoperabilnost se može ostvariti na više načina, poštujući raznolikosti i specifičnosti proizvoda. Odabir najbolje metode ovisi o kontekstu problema - recimo, da li organizacija kao priorite vidi inovaciju, jednostavnost uporabe, kompatibilnost, konkurentnost itd.

Treće, privatni sektor a ne država mora voditi brigu i napore oko interoperabilnost. Državni sektor ovdje je da bi pružio potporu - bilo kakav oblik preuzimanje inicijative može značajno utjecati na inovativnost, smanjenje mogućnosti izbora krajnjeg korisnika te smanjujući konkurentnost.


ratkom @ 20:47 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, studeni 17, 2007
Moram priznati da se inače nerado upuštam u ovakvo ocjenjivanje, ali jednostavno mi je preočito nevjerojatno i upravo indikativno ono što se zadnjih mjeseca dana događa u ODF "taboru". Gotovo kao stranka pred izbore.

Pojednostavljeno rečeno: ekipa se raspada. Ili mi se to samo čini?

Prema zadnjim vijestima, iz ODF podrške istupa [valjda najznačajniji prominent iste] (18.11. pritisnut komentarima, prihvaćam da nije "valjda najznačajniji", nego "jedan od prominenata", ali eto...) - The OpenDocument Foundation. Prema njima, ODF ide u krivom smjeru, te u budućnosti OpenDocument Foundation prelazi na podršku drugom standardu - W3C Compound Document Format (CDF) specifikaciji. Pazi izjave:

In an interview with IDG News, Sam Hiser blamed the dissention on Sun: "All Sun cares about is its application. Sun never thought of the format as being more important than the application. Sun's position has always been that interoperability with Microsoft formats is outside the scope of ODF."
Meanwhile, Gary Edwards, founding member of the OpenDocument Foundation simply offered: “We can’t meet market requirements with OpenDocument. The truth is OpenDocument was never designed to meet market requirements.”  Edwards’ comments echo what folks have long said about ODF--that it's specific to OpenOffice, an open-source desktop application.


Upravo zbog toga što će moj eventualni komentar ovoga izazvati niz komentara određene (protivničke :)) ekipe, ja ću se suzdržati od istih. Ali pametnom je i više nego dovoljno da se nasmije.

No, osim činjenice da se događa ono što se događa, puno je interesantnije promotriti ovo u kontekstu opće navale proglašavanja ODF specifikacije kao nacionalne norme u cijelom nizu zemalja, uključivo i Hrvatsku. Naime, na svu silu se na brzinu pokušava progurati ODF v1.0 kao nacionalna HR-ISO norma i to kao preporučena (ne može biti obavezna) norma za državu, tvrtke a valjda i građane RH. Pri tome se ne uvažavaju neke bitne činjenice zdravog razuma koje bi itko tko pogleda oko sebe mogao jednostavno uvidjeti i razumijeti. Što me muči?

Jednostavno, norma nije "stabilna". Ne samo da se u međuvremenu izdala verzija 1.1 nego se i ozbiljno radi na verziji 1.2. a ako pogledate što se sve mijenja, jasno vam je što u verziji 1.0 nedostaje. Posebno me zabavlja činjenica da dio ljudi čeka izdavanje Service Pack izdanja za Microsoft proizvode govoreći "neka malo poprave ono što sigurno neće biti ok u verziji 1.0" a ovdje jurimo na usvajanje nečega što nije niti stabilna specifikacija. Da ne govorim o tome da praktično bilo koja implementacija ODF norme u ozbiljnijoj formi (recimo Open Office) uopće ne poštuje normu kao takvu nego ju žestoko nadograđuje stvarima kojima proizvođač (vendor) očekuje i treba.

Druga stvar je - treba li uvesti normu za koju se zapravo nezna što će u budućnosti biti s njom? Tko će je podržavati? Tko će ju nadograđivati i ispravljati? Nemojte se iznenaditi, to neće raditi ISO organizacija. Ona samo kontrolira normu, ali je ne mijenja ili nadograđuje jer to radi tržište, odnosno industrija kroz nove verzije i specifikacije. No, prema gore navedenom, teško je znati tko će to raditi ako ekipe budu ulazile i izlazile iz podrške za specifikaciju. Hoće li na kraju SUN ili IBM u potpunosti preuzeti održavanje specifikacije? Hoće li to tada biti daleko od - otvorene specifikacije?

Treća zanimljiva činjenica jest što je zapravo norma. Norma je prije svega industrijski konsenzus prihvaćen na tržištu. Da je ODF industrijski konsenzus, to se odmah slažem, zato i jest ISO norma. Ali da je prihvaćena na tržištu? Na primjer, treba li pod hitno ODF v1.0 postati HR-ISO standard? Po mom viđenju stanja u velikim i srednjim organizacijama (a vjerujte mi da ih znam dosta) Open Officea jednostavno - nema. Možete me zvati pristranim, ali u mojih n godina rada s tvrtkama (n > 10) NIKADA nisam vidio da neka tvrtka za svoje poslovanje ozbiljno koristi Open Office, ako ga uopće koristi, osim ako ga neki pojedinac u IT odjelu nije imao zbog znatiželje ili jednostavno pripada OSS svijetu. Da to pojednostavnim, ako potražite ODT dokumente koji su publicirani na Internet prostoru u Hrvatskoj (razglabao sam o tome ranije) naći ćete ih (brojkom i slovima) 33 - trideset i tri.

Dakle, mi uvodimo normu zbog toga što postoji 33 Open Office dokumenta na Internetu u Hrvata? I zato što (vjerojatno i ako) 0,02% tvrtki u Hrvatskoj koristi Open Office? Malo realnosti ovdje ne bi škodilo - a tu primarno mislim na vrijeme. Iako ne mislim da nam je potrebno više od sekunde da razumijemo što je stvarni industrijski (ma koja to industrija bila) standard za upravljanje infomacijama oko nas :).

Nekoliko belosvetskih:

CNET
Former OpenDocument advocates bolt for W3C standard
Posted by Martin LaMonica
October 29, 2007
http://www.news.com/8301-10784_3-9806369-7.html?tag=head

ZDNet
ODF infighting could help Microsoft’s OOXML
Posted by Mary Jo Foley
October 29, 2007
http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=875

IDG News Service
ODF group abandons own format
By Elizabeth Montalbano
October 30, 2007
http://www.computerworlduk.com/technology/development/software/news/index.cfm?RSS&newsid=5915&pn=1&print

Linux Insider
OpenDocument Foundation Abandons Namesake Format
By Katherine Noyes
October 31, 2007
http://www.linuxinsider.com/story/aP0qcgw12T4x2K/OpenDocument-Foundation-Abandons-Namesake-Format.xhtml
http://www.technewsworld.com/story/60074.html


ratkom @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, studeni 8, 2007
Još jedna novost najavljena na TechEd 2007 / Barcelona / konferenciji jest Microsoft Sync Framework, okruženje za kreiranje online/offline priče jednostavnom za korisnike i programere koji ih moraju implementirati. Sync Framework vam omogućuje zaboraviti brige o tome kako se vaša aplikacija ponaša ovisno o tome da li je online ili ne - okruženje uspostavlja okolinu koju možete koristiti ako ste namjerno ili odjednom offline.

Je li Microsoft Sync Framework isto što i Google Gears? Microsoft razvija riješenje koje nije okrenuto samo browseru, već omogućuje sinkronizaciju bilo kakvog tipa podataka unutar bilo koje aplikacije - upravo zato se i naziva "frameworkom".

MSSF dolazi iz SQL product grupe i ali nije orijentiran samo prema podacima, nego je prilično agnostičan oko toga "što" se sinkronizira i tko to koristi - ujedno skriva kompleksnost sinkonizacije od korisnika i developera. Ako vam treba primjer, dobar je onaj koji koristi Outlook offline mod - istom je svejedno da li jest ili nije povezan - samostalno se prebacuje između offline i online moda ovisno o tome da li je mailbox dostupan putem određene  mrežne povezivost.

Kada ga možemo očekivati na strojevima? Krajem ovog mjeseca trebao bi biti spreman za download, barem tako izgleda po zadnjim najavama, iako već sada možete pogledati CTP (Community Tech Preview).

Info:
MSDN: http://msdn2.microsoft.com/en-us/sync/default.aspx


ratkom @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, studeni 7, 2007
Jedna od zanimljivijih najava ovdje na TechEd-u 2007 /Barcelona/ za arhitekte u Microsoft svijetu zasigurno je najava novog  (na keynoteu ga je najavio Copr VP Developer Division S. Somasegar), vidi i blog, Software + Services Blueprint Kita, grupe rješenja koje vam omogućuju implementaciju, ali bolje i razumjevanje Software + Services rješenja.Software + Services drugačiji je pristup od tradicionalnog "SOA" / "SaaS" pristupa - Microsoft obuhvaća daleko šire elemente arhitekture rješenja te razlikuje i prihvaća da je klijentska strana, odnosno, korisničkog iskustvo klijentske strane i dalje izrazito bitan element budućih rješenja (za razliku od, recimo, ideja koje pokušavaju sve strpati u oblak, odnosno Internet, migrirajući rješenja u potpunosti na  "Internet".

Somine riječi s njegovog bloga: "Software + Services Blueprints that contain a framework with source code access, guidance and tools that work with Visual Studio to enable you to easily build software + services solutions.  We delivered the first in a series of such blueprints that enables you to build an add-in to Outlook 2007 that exposes data and interacts with external services".

Više informacija na: http://channel9.msdn.com/wiki/default.aspx/Channel9.SoftwarePlusServicesBlueprints a download prvog Software + Services Blueprinta na CodePlexu: http://www.codeplex.com/ssblueprints (vodi vas kroz kreiranje Microsoft Outlook AddIna i kroz koji možete pristupati podacima ali i povezivati vanjske servise prema Outlooku. Uporaba je krajnje pojednostavljena, te su kreirani i posebni workflow-ovi koji vas vode kroz izgradnju određenog servisa (uporabom Blueprints Managera koji je zapravo addin za Microsoft Visual Studio, trenutno podržana verzija je 2005).

U budućnosti, očekujte više Blueprintova, i to u kompliciranijim scenarijima od ovoga, te BluePrints Factory - blueprint za izgradnju svojih "blueprintova" odnosno svojih scenarija izgradnje s+s rješenja. Nice touch - nakon software factories, evo nam i software+services factory. Jedna od boljih stvari koje sam vidio zadnje vrijeme.

Video na: http://channel9.msdn.com/ShowPost.aspx?PostID=353885#353885


ratkom @ 13:53 |Komentiraj | Komentari: 0
Iako se ovih dana zabavljam s developerskim tehnologijama (TechEd 2007 Barcelona), ne mogu propustiti vijest koja se nekako provukla kao relativno manje važna od svih silnih najava koje čujemo ovih dana: Microsoft je objavio izdanje Search Servera (Express Edition) kao besplatni download.

Naizgled nevažno: još jedno izdanje servera s ograničenim mogućnostima. Ali zanimljivo je da nije tako: SSE (nazovimo ga tako) potpuno je funkcionalni server: beskonačni broj dokumenata koji može indeksirati, konektori za razne baze podataka i izvore informacija (SAS, Business Objects...), podrška za Open Search kako bi mogli indeksirati sve vanjske (Internet) stranice itd... Jedino što nedostaje jest podrška za high-availability, što je odlika cluster-aware ili load-balancing servera, te people search ali to je dio enterprise rješenja.

Druga zanimljiva činjenica da je taj proizvod direktan konkurent Google Enterprise Search boxu... dakle umjesto stroja kojeg (appliance) uključite u svoju mrežu (i naravno platite cijeli pothvat), instalirate SSE na postojeći server besplatno (recimo, ako se igrate u virtualni stroj), indeksirate svoj enterprise i ... to je to. Dakle, dovoljno je downloadati softver ovdje, i riješili ste problem pretraživanja korporativnih datoteka. Uz potpuno poštivanje sigurnosti i prava pristupa, naravno.

Ko drugi, Mary Jo Foley ima svoj komentar...


ratkom @ 08:38 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, studeni 2, 2007
Na trenutnoj Microsoft SOA and Business Process konferenciji (upravo se održava) objavljena je Microsoft SOA strategija za slijedećih nekoliko godina (kada već izlazi nova verzija BizTalk Servera 2009). Dodatne informacije o konferenciji mogu se pronaći i u Virtual Press Room-u, a zanimljivih informacija ima i na ARCastu Rona Jacobsa.

Dakle, najavljen je OSLO projekt, koji sam po sebi nije proizvod već projekt za nadogradnju svih Microsoft proizvoda prema SOA preporukama / arhitekturi te nove proizvode koji će se graditi kao kompozitne aplikacije (composite applications) na istima.

Od značajnijih novosti, najavljen je novi BizTalk Server V6 - glavni pokretač SOA arhitekture na Microsoft platformi. Na primjer, novi BTS svoju messaging infrastrukturu će temeljiti na Windows Communication Foundation API setu,  a napokon će i WCF dobiti kvalitetno grafičko razvojno okruženje (kakvo je već danas postojeće u Orchestration modulu BizTalka).

No BTS nije jedni na kojeg će značajno utjecati Oslo - promjene se očekuju i u Visual Studio proizvodu (razvojno okruženje) te Systems Center grupi proizvoda (praćanje i upravljanje enterprise okruženjem).
ratkom @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » stu 2007
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.