Putešestvije developerske zbiljnosti
RatkoM DPE/NTO
Blog - listopad 2008
četvrtak, listopad 30, 2008
Eto, objavilo se i pokazalo što je trenutna reinkarnacija Windowsa 7 pod nazivom M3 build. Dobri poznavatelji procesa izbacivanja proizvoda znaju da je ovo vrlo rano izdanje i da nam tek predstoji beta, ali su već prve reakcije novinara, tržišta, korisnika, partnera prilično dobre. Za očekivati je da neće biti značajnih promjena u buildovima, već više fine tuning i prilagodba reakcijama s tržišta.

Prvo, svi se slažu u ocjeni da je "manje" zapravo "više" - odnosno, Windows 7 su dobar i učinkovit operativni sustav koji nije zagušen dodatnim ili legacy mogućnostima. Neke mogućnosti  prilagođene su prema interesima korisnika (kao naprimjer kontrola UAC-a).

Dobro , kako to izgleda? U svakom slučaju pretpostavljam da već znate jer je pun Web informacija o tome, ja preporučam krenuti s PDC keynote zapisa: Day Two #1 - Ray Ozzie, Steven Sinofsky, Scott Guthrie and David Treadwell (Windows 7, Office 14). Za one koji vole video zapise koji demonstriraju tehnologije, uživajte u trenutno 37 video prezentacija:
http://channel9.msdn.com/tags/Windows+7/

Ako vas zanimaju screenshotovi u "povoljnoj" rezoluciji, navratite do Vibora (www.uxpassion.com).

Interesantni članci:

Computerworld: "New math for Microsoft, as Windows 7 = addition by subtraction" http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=9118484&intsrc=news_ts_head

PCWorld: "Ozzie Points to Slimmer Future for Windows Client"
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/153100/ozzie_points_to_slimmer_future_for_windows_client.html

BusinessWeek: "Tech BeatWhy So Little Hoopla Over Windows 7? It's Partly By Design, Says Windows Engineering Chief Steve Sinofsky" http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2008/10/why_so_little_h.html?chan=technology_technology+index+page_top+stories


ratkom @ 16:48 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, listopad 28, 2008

U svjetlu događanja na PDCu, neka vam ne promakne da su počele izlaziti informacije o novom Windows Serveru 2008 R2. Ovog puta (za razliku od klijenta) se ne sprema major nego minor release, pa je to ipak verzija R2. ovo bi trebala biti službena "landing page" stranica, pa, o vi koji ste sistem inženjeri, stavite si to u bookmark.

ratkom @ 23:48 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 27, 2008
Eto, svanuo je i 27.10. - dugoočekivani prvi dan Professional Developers Conference i za početak vjerojatno iznenađenje za sve. Ne samo novi naziv, nego i vrlo zanimljiva izvedba Cloud Computinga u Microsoft režiji! Dakle, pojavio se Windows Azure, što bi bio pandan Amazon Web Services + Google AppsEngine + …  (dodajte po volji kad vidite demo).

Iako će očekivano pažnja biti usmjerena na Windows Azure, ne zaboravite da je to samo jedan dio Microsoft Azure Services platforme, što bi zapravo bila spojena ponuda online usluga (hosted servisa) i computing platforme (računalne snage).

Hosted servisi nisu tako nepoznati. U ponudi hosted okruženja nalaze se dobro poznati Live Services, SQL Services, Sharepoint Services, Dynamics CRM Services te .NET Services. Ovdje se, osim u slučaju .NET Services, ponuda ne razlikuje drastično od standardne SaaS ponude - aplikacije koje su hostane u oblaku, skalabilnost, dostupnost, itd… No .NET Services je malo drugačiji, jer možete koristiti mogućnosti hostandog workflowa, identity services, federated services itd.

Cloud Computing u Microsoftovom izdanju donosi znatne prednosti za one koji poznaju Microsoft razvojnu platformu. Kao prvo, koriste se dobro poznati .NET jezici. Za razvoj aplikacija se koristi dobro poznati Visual Studio i add in koji pojednostavljuje razvoj cloud aplikacija (tip projekta). Koristi se i lokalni storage koji simulira rad clouda radi lakšeg programiranja. Najjednostavnije je da pogledate video:


Zapravo je besmisleno za početak trošiti previše riječi. Od danas pišem post po post, secirajući pojedinu uslugu, a do tada je zapravo sve napisano na Microsoft Azure siteu

BTW: navratite i na PDC site: pojavljuju se odlični video zapisi koji pokazuju kako koristiti Azure! A najavljuje se i Office 14 a i Windows 7, ai ... zgodno.

Dodatak 23:34 Nezaustavljivi David Chappel i dokument o Microsoft Azure platformi...

Pregled zanimljivih informacija:
Infoworld: "The inside view of Microsoft's cloud strategy ", http://www.infoworld.com/article/08/10/31/microsoft-azure-cloud-qa_1.htmlratkom @ 21:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, listopad 25, 2008
Možda niste primjetili, ali prošli četvrtak je zbilja bio veliki dan, barem što se tiče Cloud Computinga. Dakle, Amazon EC2 servis je prešao u punu produkciju (nakon gotovo dvije godine beta perioda !) Nama zanimljivije jest da se u isto vrijeme mogu i pokrenuti i Windows Server (beta testiranje na EC2) i SQL Server (beta testiranje na EC2), što otvara nove momente u smislu planiranja infrastrukture organizacije ili jednostavno zahtjeva za dodatnim resursima. Kako su već izašli iz beta izdanja, naravno da sada imaju i SLA ugovor (na primjer, minimalna dostupnost je 99,95%).

Windows Server je podržan i u 32bitnoj i 64bitnoj inačici i košta vas 0.125 USD po satu uporabe (najjeftiniji model). Dobro ste pročitali - 12,5 centi (0,72 kn po satu uporabe). Economies of scale na djelu. SQL Server isto tako u 64bitnoj inačici.

Pored toga, AWS najavljuje novu management konzolu, koja bi trebala biti daleko jednostavnija nego kriptični način koji imaju danas ili uporaba Firefox plugina...

Kao što znate, regularni korisnik bez problema pokreće do 20 instanci servera na EC2 infrastrukturi, dok se uz prijavu može pokrenuti i nekoliko stotina ili tisuća. Pa, navali narode…


Ova vijest nije samo zanimljiva stoga što je AWS prešao u produkciju, nego i što je vijest objavljena tek tjedan dana prije PDC konferencije na kojoj Microsoft planira objaviti sličnu, drugačiju, različitu :) implementciju za Cloud Computing (čitaj: STRATA).

ratkom @ 22:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, listopad 24, 2008
Kako danas napisati svoj prvi program? Narano, tu ne mislim da ste početnik koji ima recimo 18 godina i instalira si Visual Studio :). Ovdje mislim na početke koje je imala moja generacija koja je većinu prvih programa pisala na ZX81 ili ZX Spectrumu. Ili oni koji su bili bolje sreće, jednog dana na PC računalu koristeći popularni QBASIC.


Programi bi uglavnom imali sintaksu kakva je navedena u naslovu. Jednostavno, efektno i odmah vas privuče za računalo. No, danas je malo drugačije. U principu je sve postalo objektno, QBASICa više nema (ili se varam), djeca, barem mi se čini, zbilja imaju problem u čemu učiti programiranje.

Evo odgovora iz Microsofta: Small Basic. Objektna varijanta, jednostavno sučelje, jednostavno programiranje, velike mogućnosti. Iako se čini jednostavan, u par linija koda možete napisat program koji mijenja desktop na vašem računalu. Small Basic pratim od njegovih početaka kada je bio interni projekt, a jučer je postao i službeni projekt Microsft DevLabsa (koji radi i Popfly, na primjer).


Dakle, ako želite da vam klinac uči programiranje, ako se pitate kako da vaši učenici uđu u ovaj svijet, jednostavno ako vas zanima, pogledajte Small Basic. Instalacija je smiješna, sve je gotovo dok si rekao keks. Projekt živi i razvija se, mislim da će biti odlično rješenje na kraju. Imate i blog autora projekta, sve će vam biti jasno iz njegovih primjera.
ratkom @ 21:23 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 23, 2008
Nije da se žalim, ali pripremamo valjda najveću gužvu u povijesti Microsoft ureda u Hrvatskoj - Web Week 2008 koji će trajati ni manje ni više nego - 5 dana. Dakle, cijelil radni tjedan izmjenjivati će se različita događanja, prezentacije, workshopovi, forumi, većinom na temu Web tehnologija ali isto i na temu poduzetništva, startupa itd. (od kojih će većina biti, vjerujem, na web tehnologijama).17.11. ponedjeljak - Advanced Technology Day 4, Zagreb
Naš sad već standardni event na kojem se govori isključivo o tehnologijama. Što web što klijent programiranja, što čega drugoga.

18.11. utorak - Dani poduzetništva [Enterpreneurship Forum], FOI Varaždin
Prvi dan "Dana poduzetništva" gdje će se pričati o tome kako studenti mogu postati gospodarstvenici i kako se mogu otisnuti u poduzetničke vode. Dolazi zanimljiva ekipa iz Microsofta i pokrećemo novi globalni program, za sada mogu reći da se zove BizSpark. A ono što ćete sami saznat što je sadržaj programa, samo nekoliko riječi - iznenaditi ćete se poprilično. Dodatno, pokrećemo i novi program za studente pod nazivom Dreamspark. Isto tako zanimljivo. Više info za koji dan.

18.11. utorak VORT-EX DAN1
Online događanje kod kojeg se odvija virtualna konferencija namjenjena studentima, tehničkog sadržaja. Konferencija se streama iz Seattlea, a na stream se priključuju razni fakulteti, veleučilišta itd. Samo u Hrvatskoj planiramo desetak fakulteta.

19.11. srijeda -  Dani poduzetništva [Enterpreneurship Forum], Microsoft Innovation Center, Varaždin
Drugi dan poduzetništva, sada u Microsoft inovacijskom centru, gdje ćemo proći cijeli niz predavanja i prilika kako i što unutar poduzetništva. Naravno, ne bi bili Microsoft kada ne bi pričali o tehnologijama.

19.11. srijeda VORT-EX DAN2
Online događanje kod kojeg se odvija virtualna konferencija namjenjena studentima, tehničkog sadržaja. Konferencija se streama iz Seattlea, a na stream se priključuju razni fakulteti, veleučilišta itd. Samo u Hrvatskoj planiramo desetak fakulteta.

20.11. četvrtak - Web Development BizDay
Mislim da je ovdje sve jasno, samo se ne radi o tehnologijama, nego o tome kako od weba napraviti dobar business. Više informacija na sadržaju konferencije.

21.11. petak - Web Hosting BizDay
I ovdje je sve jasno, samo se ne radi o tehnologijama, nego o tome kako od hostinga napraviti dobar business. Više informacija na sadržaju konferencije.

Više o tome možete pročitati i na Lukinom blogu, a on najavljuje i više informacija. No službeni site događanja je ovdje - i tu je mjesto gdje se obavezno trebate prijaviti.


ratkom @ 20:33 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 22, 2008
... bila je tema mojeg predavanja na netom završenoj Business Process Management konferenciji u organizaciji tvrtke Infodom. Zanimljiva konferencija kao i uvijek i zbilja nije lako smisliti što bi moglo zanimati publiku. No s obzirom na trenutno stanje stvari, ove godine je bilo više nego jednostavno. Poveznica je naravno bio - OSLO.Iako sam o tome već pisao, OSLO je ono što je danas ljepilo za jedan prilično kompliciran scenarij kao što je upravljanje poslovnim procesima koji se dijelom nalaze kod nas, djelom su outsourcani, a dijelom se nalaze tko zna gdje - odnosno u oblaku.

Outsourcing poslovnih procesa danas je jaka stvar, ali pitanje je uvijek - koliko čega i što želite stvarno outsourcirati. Naravno, pitanja koja se tu postavljaju su kontola, sigurnost, privatnost, dostupnost, performanse takvog rješenja. OSLO bi trebalo riješiti dio ove problematike - dijelom i zbog toga jer ga pogoni Microsoft BizTalk Server, a dijelom je se oslanja na novi repozitorij (stariji se sjećaju da je Microsoft već jednom imao Microsoft Repository ali je netragom nestao). I za one nestrpljive - da, tu je i novi programski jezik pod nazivom D. Ali o tome kako treba 27.11. :)

Ako vas zanima, prezentaciju o gornjenavedenoj temi možete preuzeti ovdje. Upozoravam ovo je poslovna konferencija pa o tehnologiji nema baš puno priče.
ratkom @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 16, 2008
Vjerojatno se neki pitaju, pa dobro, ne javljam se neko vrijeme. Stvarno, malo je gužva, ali ono što je najbitnije pripremamo se za PDC: Professional Developers Conference s cijelim nizom novih informacija i objava. Osim što moramo dobro prenijeti info, bitno je i razumijeti što se u što uklapa.

Dakle, bit će cijeli niz postova, za sada samo tri riječi: Windows 7, Windows Strata, Office Web Applications! Već vidim da će biti zanimljivo...
ratkom @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, listopad 5, 2008
Feast your eyes: otovoren je novi Architecture Center - napokon je ova tema dobila svoju dostojnu reprezentaciju na MSDN siteu (i to u novom dizajnu). Što zanimljivoga možete tamo očekivati? Weekly Architecture stories, ARC.tv, Upcoming Events, Blogs, Discussion Forums, Architecture Journal, i slično... sve što vole mladi. Uostalom, bacite pogled. I dodajte u Favourites!
ratkom @ 22:05 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, listopad 3, 2008


Samo za one koji prate ovakve stvari, markirajte si kalendare: godišnja Microsoft SOA & Business Process Conference 2009 najavljena je za 27 - 30.01. 2009 gdje drugdje nego u Seattleu, Microsoft Conference Center. Ove godine imamo dva glavna tracka: SOA & BPM Best Practices i Technology Offerings. No, o svemu kada bude više informacija, do tada samo - save the date. Ja sam tamo.
ratkom @ 21:47 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 2, 2008
Ako ste se pitali gdje je nestao Application Center (valjda se sjećate toga), mogu samo reći da je otišao da prilično dug godišnji koji je upravo završio: danas Microsoft objavljuje Microsoft Server Code Name "Dublin" koji je potpuni "rewrite" koji uzima u obzir novo okruženje u kojem vladaju REST, POX i ATOM :). Vjerujem da će ovo značajno promjeniti način kako developeri pišu ESB type programe, komunicirajući s vanjskim servisima i orkestrirajući iste, a sve u želji da se aplikacije SOA-iziraju (ili kako god to nazvali)... Navodno se demo bits dijele na Professional Developers Conference 2008, pa eto još jednog razloga za skočiti tamo.

Osim te najave, zgodno je pripomenuti da je najavljena i nova verzija .NET Frameworka 4.0 s poptuno novim WCF i WF komponentama koje navodno rade puno brže! Da ne duljim pročitajte blog post Steve Martina, ipak je on u Microsoftu zadužen za te stvari :)...

Ukratko s jednog od postova:

Windows Communication Foundation 4.0:  Microsoft is adding new capabilities to WCF to further simplify the creation of RESTful services, including REST Singleton & Collection Services, ATOM Feed and Publishing Protocol Services, and support for an HTTP Plain XML Service.  Additional messaging and correlation enhancements enable customers to work with the most recent transports and protocols.  By further extending WCF to enable seamless integration between WF and WCF and enabling a unified XAML model, developers can build an entire application in declarative XAML code from presentation to data to services to workflow.

Windows Workflow Foundation 4.0:  Applications built using WF will realize significant improvements in performance (on the order of ten-fold performance enhancements) and scalability.  There are also new workflow models and pre-built activities (PowerShell, messaging, etc.). An updated visual designer will be easier to use by developers to use and be easier to rehost by ISVs.

“Dublin”: This consists of a set of enhancements to Windows Server application server capabilities that – when combined with WCF/WF 4.0 –represent a major step forward for our application server. “Dublin” will offer greater scalability and easier manageability, and will extend Internet Information Services (IIS) to provide a standard host for applications that use workflow or communications. 

Zgodan članak s nešto detalja možete pronaći i na Information Week-u.
ratkom @ 22:59 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 1, 2008
Taman kad mi se učinilo da će se dan privesti kraju "na miru", iznenadila me količin a poruka u Inboxu koja je počinjala dramatičnom :) viješću: Amazon Web Services u ponudi planira otvoriti svoj Amazon Elastic Computing Cloud (EC2) i za Windows svijet - u ponudi uskoro će se nalaziti i Microsoft Windows Server ali i Microsoft SQL Server.

Evo originalne objave Amazona:

Dear Amazon Web Services Developer,

We are excited to let you know that Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) will offer you the ability to run Microsoft Windows Server or Microsoft SQL Server starting later this Fall. Today, you can choose from a variety of Unix-based operating systems, and soon you will be able to configure your instances to run the Windows Server operating system. In addition, you will be able to use SQL Server as another option within Amazon EC2 for running relational databases. 

Amazon EC2 running Windows Server or SQL Server provides an ideal environment for deploying ASP.NET web sites, high performance computing clusters, media transcoding solutions, and many other Windows-based applications. By choosing Amazon EC2 as the deployment environment for your Windows-based applications, you will be able to take advantage of Amazons proven scalability and reliability, as well as the cost-effective, pay-as-you-go pricing model offered by Amazon Web Services.

Our goal is to support any and all of the programming models, operating systems and database servers that you need for building applications on our cloud computing platform. The ability to run a Windows environment within Amazon EC2 has been one of our most requested features, and we are excited to be able to provide this capability. We are currently operating a private beta of Amazon EC2 running Windows Server and SQL Server. Please go to aws.amazon.com/windows if you are interested in being notified later this Fall when the offering is released broadly.
Sincerely,

The Amazon Web Services Team


Što to točno znači? Znači da će Amazon Web Services omogućiti jednostavno upravljanje Windows virtulanim strojevima (VM) te SQL Serverom na istome. Amazon već neko vrijeme podržava Linux i OpenSolaris - ovo je značajan iskorak prema daleko većem tržištu. I donosi malu drugačije monetizacijske modele - npr. EC2 (osnovno) košta 0.10 USD po satu :).

Naravno, nameće se pitanje - Microsoft ulaže u Cloud Computing i ovako nešto mora se negdje uklopiti u tu priču. Ili obratno. Stvarno, EC2 i nova Microsoft platforma (RedDog) značajno se razlikuju u svojoj ideji. EC2 je niz virtulaizacijskih strojeva - korisnik je odgovoran za management istih. Kod RedDoga, stojeve prati i njima upravlja Microsoft - korisnik se jedino brine za izvorni kod aplikacija koje se uploadaju na njih. Više slično Google App Engine platformi - ali mi tu još imamo skrivenog jokera koji se zove - Zurich. No o tome za negdje 28 dana :).


ratkom @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 0
Instant Messenger
Dodaj blog u Favorites
blogmarks del.icio.us digg TailRank Technorati YahooMyWeb
Arhiva
« » lis 2008
Brojač posjeta
375850
O autoru ...

RatkoM skraćenica je za Ratko Mutavdžić, poznato/nepoznato ime u Microsoft zajednici, u slobodno vrijeme radim u tvrtki Microsoft Hrvatska, a kao što bi i očekivali komentari na ovom siteu su ipak moje osobno mišljenje a ne mišljenje tvrtke u kojoj radim.

Uvijek dostupan na ratkom@microsoft.com ili putem ovog bloga, a uvijek možete nazvati MS i tražiti moju malenkost. Blog je "profesionalni" blog kojim želim razmjenu komentara, informacija, sugestija, ideja i čega sve već ne između Microsoft DPE grupe i ljudi koje bi mi zvali "community". Primarno se odnosi na developere, ali ne garantiram da neću zastraniti i dotaknuti se još koje teme.

Da ne zaboravim, zahvaljujući paralelnom interesu, dosta toga vezano uz project management, organizaciju profesionalne servisne organizacije, te neke ostale tekstove možete pronaći i na mom web siteu PROJEKTURA.ORG. Ali blog mi je ipak dinamičniji od web stranica, tako da sam ovdje više ažuran.

Za one koji se pitaju: od 01.09.2007 (a možda i prije) preuzimam funkciju DPE Lead (voditelja grupe). Na moje veliko zadovoljstvo, vraćam se svojim korijenima, instaliram ponovo sve alate koje sam do sada ignorirao, i vjerujem da mi Excel više neće biti primarni razvojno - zbrajački alat ;) 

Ratko Mutavdzic's profile on LinkedIn


Čitam ... (ožujak/travanj 2008))

The Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Gotovo je nevjerojatno kako na nas utiču stvari za koje vjerujemo da zapravo nema teorije da se dogode. Crni labud je zapravo događaj koji će se teško ostvariti, ali kad se dogodi, em što je nepredviljiv, em što ima ogroman utjecaj. Primjeri su uspjeh Googlea ili, možda malo crno, 11.9. i Twinsi. Autor tvrdi da je zapravo sve oko nas nepredvidljivo i da te pojave uopće ne istražujemo - držimo se onog što znamo i što nas usrećuje. 

Prava mala "comfort zona".

Slušam ... (veljača 2009)

SONIC YOUTH / GOO 1990


Što ih više (ponovo) slušam, to su mi bolji. Jedna od perjanica novog doba krajm 80th(početkom 90tih) u Americi, a koju krase i R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, ali i Pixies, Mudhoney itd. Oštra, dinamična gitara i ponekad zaluđujuće kombinacije koje su nosili Thurston Moore i Kim Gordon.

Za fanove i one koji će to tek postati, nema do broja 8. Mildred Pearce.

Gledam ...

Flags of our Fathers, HDDVD, Clint Eastwood

Ponekad izaberem dobar film, krivu tehnologiju. Prije nekog vremena sam nabavio HD DVD player, koji dolazi uz XBOX 360 pa i nije neka investicija, te nekoliko filmova tek da se uvjerim u novu HD tehnologiju. 

I stvarno - na velikoj plazmi u 1080i izgleda savršeno. Film je kao što znate dobitnik Oscara, i zanimljivo ne toliko ratni koliko bi čovjek očekivao. Scene su dobre, manje napete nego u "Saving Private Ryan", ali isto tako realistične. Slijedi mi gledanje "Letters form Iwo Jima" ilitiga japanska strana iste priče - crno bijela tehnika / japanska spika.

[x]

“…As long as you have innovation in the IT industry, you will have interoperability challenges.  But we're going down the tight path. It's a journey and we'll need to make adjustments based on community but generally we feel like we're going in the right direction." –Tom Robertson, manager of interoperability and standards at Microsoft – The Register

Statistika?
Index.hr
Nema zapisa.